Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Center + Sativa = (ин)сентива за сетивата


Center + Sativa = (ин)сентива за сетивата

4923

Представи си вибрациите на една публика, в която всички са или приятели, или потенциални такива.

Как се скупчват на клики в Jet Rock - един от свежите и пропити с истински рок дух клубове в София. И после се сливат в единен рошав, накичен с мартенички звяр, щастлив и запотен като бирите в ръцете ни. Всеки заслужава поне веднъж да иде на такова събитие. И гарантираме, че ще излезе различен.

"Здравейте, вие сте на Сентива!"

Казано в смисъла, в който някои хора казват "на пет бири" и "на системи съм". Във филма на Sativa и Center има място за всички варианти.

Който смята, че инструменталната музика е само като за фон, да излезе вън от себе си моментално. Група Sativa предлага психиделично аудиовизуално изживяване, равностойно на това да се хвърлиш с Алиса в заешката дупка, да се загубиш в гората и да биеш Гъсеницата на табла. А после да излязат музикантите от Center и да искаш да строшиш огледалния свят с глава.

Не ни се занимава да следим поименно кое парче е представено. На всеки лайв ги усещаме различно. Но можеш да надзърнеш в сетлиста на Sativa, наплякан на хвърчащо листче, или пък в този на Center, в който има къмто 15 композиции. Всякакви - и то без да броим джемсешъна. Отиваш на живо събитие, за да можеш да покуфееш на нещо, което се случва, ражда, разгръща и те разцепва в момента. Мятай се.

Впрочем, да казваме Center, Sativa, Centiva и прочее пак не е изчерпателно. Колко точно сродени са двете банди може да е най-очевидно когато Недко и Николай се изпедепцват като две капки вода с идентични тениски на Queens Оf Тhe Stone Age, но е видимо през цялото време. Концентрацията на лица, които активно създават, слушат и дишат музика в България, днес е 100%. Гледаш Дидо, който умира от кеф пред сцената, а минути по късно е на нея и свири със същия настървен екстаз, с който е слушал преди малко. Музикантите циркулират като кръвни клетки и… да, това е то. Жива музика.

А най-живо, естествено, е към края. Най-отпред дори подът е подъл. И хлъзгав. От тавана светва, от колоните изригва. "Sun Delivery". Следва и едно от новите парче. Чисто стоунър рок камионче по нанадолнище. Фенове на Truckfighters? Фенове на Fu Manchu? Ей там, отпред, в качамака. После край.

Да бе! Кога концерт на Center и/или Sativa е свършвал току така? Момчетата остават на сцената и хващат основния риф от още кънтящото по гънките и завоите на Jet Rock парче. Разчупват го. Тони и Дидо се впускат по асоциациите на собствените си музи. Симо прехвърля палките на Хорхе. Радо взима баса от Николай.

Обърка ли се? Пак са по 2/4 от група на сцената, но тестето е с разместени карти. Малко ни се завива свят. Люшват в няколко основни акорда, които изплуват през няколко минути. Хорхе тиква палките в ръцете на Максим Стоименов от Mental Architects и Brond. Грешка! Рязко издухва статичността на ритъма в звуково подобие на два тона картофи, търкалящи се по алуминиева стълба. Мощно юрка останалите. През това време Радо е дал баса на Хорхе и на сцената с дебелата китара изглежда като вечномлад пънкар. Кеф! Недко поема китарата от Тони. След десетина минути епилептични ритми Макс предава барабаните под командата на Симо. Аха да се поуспокоят нещата и отново ни издухват бръмбарите през ушите. А за финал Дидо сяда да потропа за няколко заключителни минути с Тони, Радо и Хорхе.

После остава пищенето в ушите, бързо съхнещата тениска и още по-бързо мокрения бирено гръклян. И няколко паднали плочки в кенефа с леко напукана мазилка.

Абе, рок-ен-рол!

Снимки на Серж Сетиян в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички