Песента на Валя Балканска


Песента на Валя Балканска

4560

Филмът на Гена Трайкова "Песента на Валя" ще бъде излъчен в "Документите" по bTV от 22.00 ч. на 9 март, неделя.

Зрителите ще имат възможността да се докоснат до лентата, разказваща историята на никому неизвестната Фейме Касабова, на световнопризнатата Валя Балканска и пътя на българската песен "Излел е Делю хайдутин" до диска с послания от Земята, който полита към Космоса.

Всичко това, съчетано с уникални кадри от НАСА и интересни срещи с хората, които са дали своя принос за развоя на събитията в тази невероятна история.

Фейме е скромно и бедно момиче, българка мохамеданка от село Арда, което се превръща в световноизвестна певица. Филмът ще проследи пътя на Фейме от затънтената махала в едно село на самата граница с Гърция до световните сцени и превръщането й във Валя Балканска, певицата, чийто глас полита в Космоса.

Докато работи върху съдържанието на диска с послания от Земята, американският професор по астробиология Карл Сейгън подарява песента "Излел е Делю хайдутин" на съпругата си Ан Друян за рождения й ден. Когато зазвучала Арията на българската овчарка, Ан Друян заплакала. Така, малко случайно, през 1977 българската песен в изпълнение на народната певица Валя Балканска попада сред културното и историческото наследство на планетата, което полита на борда на сондата "Вояджър" в открития Космос.

По време на "Космос" на Карл Сейгън - научно-популярен филм, излъчен през 1984 за българските зрители, прозвучава и българската народна песен "Излел е Делю хайдутин". Валя Балканска е у дома пред телевизора. Чува собствения си глас и остава  шокирана, но вместо заслужено признание, я чака скандал. Пораждат се спорове за това как песента е напуснала пределите на България, а впоследствие и кой е нейният автор.

"Песента на Валя" ще проследи личния и професионален път на Балканска и ще покаже колко близка е връзката на Валя с историята на Родопа планина и с легендата за Делю Хайдутин.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички