Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Downfall и Downslot: среща на два свята


Downfall и Downslot: среща на два свята

5076

Веднъж в живота си съм виждал как кон рита човек.

И понеже това се случи по средата на нищото, далеч от всякаква медицинска помощ, най-смисленото, което можеше да се направи, за да не се инфектира кръвясалата рана на човека, бе околните да я препикаят.

Сещам се за този случай в JetRock в събота вечерта, когато непосредствено след края на сета на Downfall от колоните на столичния клуб прозвучава "The Stench Оf Piss" на Pro-Pain. Суровият уличен метъл на нюйоркската група идва като идеалния дезинфектант за ушите ми след това, което съм чул, както и като естествена преграда между него и това, което предстои. Защото групите тази вечер са от два свята.

От едната страна е Downfall – нищо повече от доказателство за това, че Avenged Sevenfold са хвърлили достатъчно голям камък в океана на световния метъл, за да може и на българските брегове вълните да изплискат група, която откровено ги боготвори. И не само тях. По време на сета си Downfall покриват всички банди, обитаващи сърцевината на безопасния мейнстрийм в метъла – свирят песни на Trivium, Godsmack, Bullet For My Valentine, кавър на Metallica от "Load"... Това не е непременно лошо. И ще е нечестно, ако не отбележа, че кавърите са изсвирени грамотно, а и вокалистът Явор Петков ходи в обувките на доста сериозни метъл фронтемени, без да се спъне. Но Downfall преди всичко изглеждат като група, която трябва да вземе решение – дали с кръчмарски маниер да пилее таланта си, свирейки кавъри (и ако ще избира това, нека поне бъде честна към феновете и го обявява на плакатите за концертите си), или ще направи нещо собствено. Топката е в тях.

При Downslot (на снимката, дело на Кирил Желев) нещата стоят по абсолютно обратния начин. Бандата излиза на сцената и започва една след друга да ниже всички песни от дебютния си албум "God Is War" (2012), разсечени от един-единствен кавър – "The Thing That Should Not Be" на Metallica. Но акцентът е върху тяхната собствена смес от 80-арски траш метъл, 90-арски груув и щипка модерност. Всъщност се замислям – звучи ли ми Downslot като някоя конкретна група? Не. Без да откриват топлата вода в тежката музика, музикантите по възможно най-естествения начин просто са направили силни песни, комбинирайки идеите, които имат. След това са ги репетирали здраво, за да може изпълнението им на сцената да не е просто грамотно, ами суперстегнато и прецизно. Акцентът върху авторското е още по-силно подчертан от края на сета им – нова поредица, но този път от нови песни, по всякакъв начин надграждащи над всички музикални елементи от дебюта: "Beg", "Final Chapter" и "Second Chance". А когато групата съвсем заслужено е извикана на бис, забива чисто ново парче, което до този момент не е излизало от репетиционната.

Никой не е недоволен.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички