Почина Скот Ащън от The Stooges


Почина Скот Ащън от The Stooges

3891

Барабанистът на Iggy & The Stooges Скот Ащън (Scott Asheton) почина на 64-годишна възраст, информираха от Rolling Stone, цитирани от световните агенции.

Смъртта на музиканта на 15 март е настъпила след боледуване, което не е назовано. Той се оттегли от концертна дейност и бе заменен от Тоби Дамит след инсулт, който претърпя по време на шоуто в афиша на Hellfest във Франция през 2011.

Заедно с брат си Рон Ащън, който също не е между живите, Скот бе един от основателите на легендарната американска пънк рок банда и свири в нея между 1967 и 1974, а след това от 2003, участва и в последния ѝ албум "Ready To Die", чиято премиера се състоя през 2013, но поради здравословни причини не се включи в турнето, подкрепящо диска.

"Скот беше страхотен изпълнител. Никога не съм чувал някого да свири на барабаните по-смислено от него. Той ми беше като брат. Той и Рон оставиха огромно наследство на света. Братя Ащън винаги са били и продължават да са мое второ семейство. Мислите ми са с неговата сестра Кати, съпругата му Лиз и дъщеря му Лиана, която бе светлината на неговия живот", написа фронтменът Иги Поп (Iggy Pop), който основава групата Сайкъделик Студжис през 1967.

В първоначалния състав влизат Рон (китара), Скот (барабани) и Дейв Алигзандър (бас). През 1968 формацията става известна като Иги Енд Дъ Студжис и изнася множество концерти в района на Мичиган (на един от които Иги е арестуван за неморално поведение). Бандата подписва договор с компанията Elektra през 1969. През август е издаден дебютът "The Stooges", записан за 4 дни и продуциран от Джон Кейл (Велвет Ъндърграунд). През 1970 като студиен китарист се присъединява Джеймс Уилямсън, след което излиза вторият албум на групата - "Fun House".

Бандата се разпада вследствие проблеми с наркотиците през 1971. Поп се преселва във Флорида, където е принуден да коси тревата в хорските дворове, за да си изкарва прехраната.

Скот свири за кратко с Поп по време на соловото му турне през 1978, но през 80-те и 90-те остава встрани от по-големите изяви. После обаче възстановяват съвместната си дейност.

През 2012 за кратко участва в някои концерти с бандата, а на следващата година се включва и в записите на "Ready To Die".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички