Спечели книгата Теодосий Спасов. Преследващият звуци


Спечели книгата Теодосий Спасов. Преследващият звуци

3796

Любимата ви рубрика "Спечели с MySound.bg" продължава.

Предложението и този път е от нашите приятели в издателство "Изток-Запад". То идва в навечерието най-светлия празник на нацията - 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. А Теодосий Спасов - Първият кавал на планетата, както го нарече маестро Милчо Левиев, е от онези колоритни личности - титани със самобитен талант, върху чиито криле българският дух свободно лети от урва на урва. И от век на век.    

Двама от вас получават уникалния шанс да спечелят "Теодосий Спасов. Преследващият звуци", биографичен труд на изтъкнатия джазов критик, журналист и преподавател по история на джаза и на поп и рок музиката - Владимир Гаджев, който се появи в каталога на ИК "Изток-Запад".

Имената на късметлиите ще бъдат изтеглени на принципа на томболата в редакцията сред всички, дали правилен и навременен отговор на въпроса:

Коя престижна награда бе присъдена на Теодосий Спасов в навечерието на 24 май 2014?

Пишете на:ivokitsov@yahoo.com

Subject: Za igrata/Theo

Очакваме до 15.00 ч. на 1 юни, неделя.

Оставете и GSM номер за обратна връзка.

Всеки има право да участва само по веднъж.

Правилния отговор, както винаги, можете да откриете в MySound.bg!  

Успех на всички!

Безспорно един от най-известните изпълнители на кавал не само в България, ами в световен мащаб е знаменитият Теодосий Спасов. В прекрасната книга с биографични елементи "Теодосий Спасов. Преследващият звуци" журналистът и музикален критик Владимир Гаджев има за цел да отговори на въпроса: Къде се намира всепризнатият майстор на кавала в новите търсения в джаза? Според Гаджев Спасов се нарежда по-скоро в редиците на етноджаз и уърлд мюзик. Същевременно авторът се съгласява и с оценката на сп. "Нюзуик", че Теодосий "е създал нов музикален жанр". Ала ако това твърдение бъде прието за вярно, кой е този жанр и как трябва да назоваваме музиката, която виртуозът прави?

"Теодосий Спасов. Преследващият звуци" (корицата на снимката) отговаря на тези въпроси убеждавайки ни, че едноименният герой от книгата прави различни музики по различно време. Нито Гаджев, нито Спасов са характеризирали и уточнили конкретен жанр, към който спада музиката на световноизвестния изпълнител, а през годините редица авторитети са (по)казвали, че музиката безспорно може да я има и без еднозначни класификатори...

"Музиката е в кръвта, музикантът би трябвало да умее да разкрие това. Музиката не би трябвало да напомня за контрола, който сякаш упражняваме върху живота си. Тя би трябвало да ни напомня за необходимостта от отстъпки, за възможността човек да разбере причината за тази отстъпка, условията, необходими за нея... Съществото, което ѝ е необходимо", обобщава Кийт Джарет. "Обществото е мешавица и зверска джунгла, в която няма справедливост и младите хора нямат на кого да вярват... И все пак има оазиси, места, на които се събират сродни души, и в които чувстваш, че не си в изостанала България - това са тясно специализирани професионални начинания, клубове, ресторанти, туристически кътчета, обгрижени с любов... Музикантът може навсякъде да се чувства комфортно с изключение на неприятните места и с неприятни хора. Когато те са наоколо, е хубаво човек да се отстрани, защото общуването с тях е вредно и се отразява зле", казва Тео.

Последният албум на Теодосий Спасов - "Бягство от действителността", ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21.00 ч. на 24 май, събота. 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички