Авангарден метъл от Vulture Industries, Dordeduh и Blutmond


Авангарден метъл от Vulture Industries,  Dordeduh и Blutmond

7822

Vulture Industries, Dordeduh и Blutmond в столичния клуб 8th Ball – такива събития наричаме "бутикови концерти".

Те са за отбрана публика, привличат познавачите и радват тесен кръг специални фенове. Е, как да не се почувстваш специален като и ти са част от това "тайно" затворено общество. Екипът на Live & Loud има "смелостта" да представи в София турнето Branches, което се състои от 11 дати и води пакет оригинални банди. Три уникални проекта, които са с лесноразпознаваем звук и идентичност, от които съвременната сцена не изобилства. Те са различни една от друга формации – това хем носи голямо разнообразие на шоуто, хем поставя още едно предизвикателство – да откриеш нишката, която свързва артистите от тези банди. А тя е, че са нестандартни.

28 май е сряда, но едва ли заради това София се отчита с по-малко от 70 души за датата у нас. Публика обаче с потенциал,  както ни окуражава Bjornar от Vulture Industries - казва, че сме пичове, които биха могли да надвикат онези 200, които са се събрали на концерта в Румъния предишната вечер.

Това без съмнение е по-различно събитие, което широката публика няма как да възприеме като интригуващо, а и то не е насочено към нея.

Между другото, феновете можеха да се сдобият с билети по дизайн на прочутия в метъл средите румънски художник Costin Chioreanu, като ги поръчат директно от групите. Така поръчалите получиха билет с името на купувача, а него - подписан от бандите. Ако не разбирате тръпката от тази възможност и не виждате стойност в подобно начинание, тогава не е чудно, че в сряда вечер сте предпочели да правите каквото и да е друго, но е и да сте в клуба.

Първа муза на авангардното приключение е бандата Blutmond. Стиловият етикет авагарден блек далеч не я описва. Музикантите умело бягат по тъч линията на различни стилове. Интересни са и в инструментално отношение, с разнообразни вокали, а включването на саксофон прави проекта още по-откачен.

Втора е групата, която ме вълнува най-вече от всички, които ще свирят  – Dordeduh. Това е "новата" банда на Hupogrammos и Sol Faur, които познаваме от легендарната румънска формация Negura Bunget. Тези двамата са непресъхващ извор на музикални идеи – освен този зашеметяващ проект, те имат и още един - Sunset In The 12th House. Можем да си говорим до безкрай за музикалните търсения на тези уникални личности, но сега сме тук да се съсредоточим върху Dordeduh, определението за чийто стил те самите са свели до атмосферик фолк/блек метъл.

Edmond (или Hupogrammos) и Sol Faur залагат на първичната сила на фолклора, владеят и чара на дългите разливащи се мрачни мелодии.  Музикалният хоризонт на този удивителен тандем е толкова широк, че е трудно да се проследят вдъхновенията и влиянията, които са ги завели на този далечен хълм, от който гледат музиканата индустрия. Силата на музиката на Dordeduh не може да бъде описана, въздействието ѝ – също. И те експериментират, но не хаотично, а помествайки целия океан от звуци и емоции в една завършена концептуално визия за звук и "картина". Естествено, като запазена марка от времената с Negura Bunget ползват разни традиционни инструменти, които няма да видите в една обикновена метъл банда – двуметрови рогове, дървено клепало (вид ударен инструмент) и ксилифон. Те дефакто представят дебютния си дългосвирещ албум "Dar De Duh" (Prophecy Productions, 2012), песните от който са дълги атмосферичи разкази, а текстовете са на родния език на момчетата. Което придава още па-ярка индивидуалност и подчертава автентичността им.

Малкото хора в клуба сме истински късметлии да сме тук и сега. Ценители сме и това явно е видимо и от сцената. Израженията на музикатите го показват. В публиката се мотаят и колегите им от останалите групи, кефят се като че гледат румънците за първи път.

Няма никаква клишета в това шоу, дори благодарностите звучат различно, защото са искрени. Като попарени от вряла вода бягат от клишетата и Vulture Industries. Гостите от Норвегия са се втурнали с адска мощ да разбиват стереотипите, ама да ги разбиват на пух и прах, а ексцетричен е определение, измислено за техния фронтмен Bjornar (на снимката), който здравата шиба дайрето, докато нарежда като психар. Но той не е типичният психар. А  е от онези с гениалните заложби, наричани "луди".

Vulture Industries наблягат на песни от актуалния си студиен албум "The Tower" (Season Оf Mist, 2013). Публиката посреща и старите, и новите парчета с еднакво благо изражение на лицата, вперили поглед в плащещата ехидна усмихва на вокалиста. Тотален лунатик е този Bjornar. Е, у нас не вади въжетата, стегнати в примка за бесене, или подвижната гилотина – сценични атрибути, които използва по концертите на групата, но пък пуска в действие забележителния си артистизъм и харизма. Причудливи хрумки за игра с публиката, катерене по сценичната ограда, скачане в тълпата и заиграване с нея тип "влакче" са само част от цялата схема на забавата с разказвачите Vulture Industries.

Вечерта е изпълнена с послания от различен тип и внушения на много нива. Какво повече да кажа?

Високоинтелектуален метъл за ценители.  Снимки - в секцията "Галерия".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички