Кой ще чете Теодосий Спасов. Преследващият звуци


Кой ще чете Теодосий Спасов. Преследващият звуци

4464

Поредното издание на "Спечели с MySound.bg" завърши.

Предложението отново бе от нашите приятели в издателство "Изток-Запад", в чийто каталог е книгата "Теодосий Спасов. Преследващият звуци".

Двама от вас получиха уникалния шанс да спечелят биографичния труд на изтъкнатия джазов критик, журналист и преподавател по история на джаза и на поп и рок музиката - Владимир Гаджев.

Имената на късметлиите бяха изтеглени на принципа на томболата в редакцията сред всички, дали правилен и навременен отговор на въпроса:

Коя престижна награда бе присъдена на Теодосий Спасов в навечерието на 24 май 2014?

Правилното е: Златно перо.

Честито на Невена Йорданова и Александър Спасов!

Безспорно един от най-известните изпълнители на кавал не само в България, ами в световен мащаб е знаменитият Теодосий Спасов. В прекрасната книга с биографични елементи "Теодосий Спасов. Преследващият звуци" Владимир Гаджев има за цел да отговори на въпроса: Къде се намира всепризнатият майстор на кавала в новите търсения в джаза? Според автора Тео се нарежда по-скоро в редиците на етноджаз и уърлд мюзик. Същевременно Гаджев се съгласява и с оценката на сп. "Нюзуик", че Спасов "е създал нов музикален жанр". Ала ако това твърдение бъде прието за вярно, кой е този жанр и как трябва да назоваваме музиката, която виртуозът прави?

От дълбока древност духовите музикални инструменти са част от фолклорното съзнание чрез своето господстващо място като неотделим магически атрибут на пастира шаман. Безбройните разновидности на тези инструменти от хилядолетия са откривани при разкопки по поречията на Тигър и Ефрат, в Египет, Елада и други по-стари цивилизации. Първообраз на кавала например е разпространеният в Близкия Изток най (nai). Самата дума произлиза от турското kaval, което значи дълга свирка за надуване. Освен в Турция, кавалът е разпространен под различно наименование из целия Балканския полуостров (Северна Гърция, Южна Румъния, Македония, Косово, България), в Унгария, Армения, Азербайджан и други краища на  Европа и Азия.

У нас дългата свирка за надуване е най-популярна в Тракия, Лудогорието и Добруджа (съответно и в техните фолклорни диалекти) като инструмент за съпровод на певеца/певицата или като солиращ инструмент.

Междувременно, все още можеш да тестваш късмета си за:

- безплатен пропуск за партито на Sharam

Ето КАК

- безплатен вход за концерта на Б.Т.Р.

Повече - НА

Успех на всички!

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички