Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Зиги Стардъст и паяците от Марс в Картини от една изложба


Зиги Стардъст и паяците от Марс в Картини от една изложба

4210

Албумът "The Rise And Fall Of Ziggy Stardust", или "Възходът и падението на Зиги Стардъст и паяците от Марс" на певеца, композитора и автора на текстове Дейвид Боуи (David Bowie) ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21.00 часа в събота, 28 юни.

Записът на авторитетния британец често пъти е посочван сред най-значимите заглавия в рока за всички времена, например от изданията Rolling StoneMagazine (35 място), Q Мagazine (24 място) и т.н.

В свое интервю от 2004 Дейвид си припомня откъде започва всичко:

"Исках да създам театрално произведение, наистина звучи доста странно сега, а може би не, но когато бях на 17-18 години повече от всичко исках да напиша нещо за Бродуей, и това да е мюзикъл. Изобщо си нямах представа как става това, не знаех каква е структурата на мюзикълите, но самата идея да направя нещо рокаджийско за Бродуей искрено ме вълнуваше. Виждах се в мечтите си като автор на рок мюзикъли, на цяла поредица мюзикъли, но това никога не се случи. С времето тези мои идеи поизбледняха малко, когато разбрах какъв огромен заряд се изисква, защото освен всичко друго трябва да съчинявам и диалози и понеже не знаех как да подходя, избрах много по-прост начин – да пренеса идеята за мюзикъл в концептуален албум и да създам персонажи за неговото повествование".

Главният герой Ziggy Stardust е своего рода алтер-его на Боуи и като извънземно същество с послание се въплъщава на нашата планета в рок звезда. При създаването му авторът вдъхновен от британската рок-ен-рол звезда Vince Taylor и легендарния каубой Stardust (Звезден прах). Що се отнася до името Ziggy, тук оказват влияние едноименното шивашко ателие, покрай което музикантът минавал с влак, а и желанието да напомня за приятеля му Iggy Pop и манекенката Twiggy.

В друго интервю за списание Rolling Stone с писателя William S. Burroughs, Боуи разкрива историята на Зиги:

"Това се случва пет години преди края на Земята, който ще настъпи поради изчерпване на природните ресурси. Зиги, както и другите деца, може да има всички неща, които поиска. Възрастните хора са загубили досег с реалността и хлапетата са оставени да грабят каквото им се прище. Зиги свири в рок-ен-рол група, но децата не искат вече да слушат рок-ен-рол, а също така няма електричество, за да включат инструментите си. Съветникът на Зиги му казва да събира новини и да ги пее, защото няма никакви новини. Ето това започва да прави Зиги и те са наистина ужасни новини. Песента "All The Young Dudes", или "Всичките гъзари" (1972) е точно за тези новини. Няма никаква възхвала за младите хора, а точно обратното. Краят настъпва, когато безмерните нашественици пристигат. Те са наистина като черна дупка, но ги показах като хора, защото щеше да е много трудно да представя черна дупка на сцената".

В съня си Зиги е посъветван от безмерните да съобщи за идването на Starman (Звездният човек) и той съчинява песента "Starman", която е първата новина с някаква надежда за хората на Земята. Всички се втурват към музикалните магазини и я разграбват, Зиги става суперзвезда. Звездните хора, за които той разказва, всъщност са безмерните и те са сърфисти през черни дупки. И така, Зиги възпява изумителния Starman, който ще се появи на Земята, за да я спаси. Безмерните кацат някъде в района на Greenwich Village, но нямат никаква защита и се оказват без полза за земните жители. Това, което могат да правят, е да сърфират във Вселената през черните дупки. Те наистина само това правят цял живот – пътешестват между галактиките.

Сега пък Зиги започва да си внушава, че е пророк на бъдещите звездни хора. Издига се в невероятни духовни измерения, без да е подготвен и остава жив благодарение на своите последователи. Когато безмерните пристигат, те взимат частици от Зиги за да се материализират, защото се състоят от антиматерия и не могат да съществуват в нашия свят. Разкъсват го на парчета и това се разбира в песента "Rock 'N' Roll Suicide", или "Рок-ен-рол самоубийство".  Веднага след смъртта на Зиги безмерните завладяват неговите частици и стават видими.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички