Напусна ни соул стилистът Боби Уомак


Напусна ни соул стилистът Боби Уомак

4310

Боби Уомак (Bobby Womack) ни напусна на 70-годишна възраст в петък, 27 юни.

Причината за смъртта на американския вокалист, китарист и композитор, чието истинско име е Робърт Дуейн Уомак, не е оповестена засега. Според неговата сестра е починал в съня си, пише TMZ. Той бе диагностициран с рак на дебелото черво през 2012, освен това страдаше от синдрома на Алцхаймер, а имаше и проблеми с наркотичната зивисимост преди няколко години.

В последните години две години той се затрудняваше да си спомня имена на хора и песни вследствие на заболяването му от Алцхаймер, припомня Contactmusic. "Не е лошо засега, но ще се влошава", прогнозира Уомак пред британския вестник Sun през 2012.

Боби е автор на над 50 парчета в соул, госпъл, ритъм-ен-блус, дуу-уоп и рок музиката, превзели класациите, включително "It's All Over Now", станало известно впоследствие във версията на Ролинг Стоунс (The Rolling Stones). Сред чарттопърите от неговия солов репертоар са "Woman’s Gotta Have It" (1972) и "Lookin’ For A Love" (1974).

В записите на последния му албум "The Bravest Man In The Universe" взеха участие Lana Del Rey, Gil Scott-Heron и Деймън Олбърн (Damon Albarn) от Blur и Gorillaz, в чийто диск "Plastic Beach" (2010) покойният вокалист бе специален гост, изявяайки се в пилотния сингъл "Stylo" наред с Мос Деф.

През 2009 музикантът бе въведен в Залата на славата на рок-ен-дрола.

Кариерата на Боби Уомак продължи почти шест десетилетия. Той работи с грандове като Рей Чарлз и Уилсън Пикет, а напоследък композираше предимно за други изпълнители.

Негови песни са записвали Ролинг Стоунс, Дженис Джоплин, Джордж Бенсън и Чака Кан, а характерната му китара звучи в хитове на Елвис Пресли и Арета Франклин, сред многото артисти, с които го срещна съдбата в дългогодишната му кариера.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички