48-ма Гитариада в Зайчар и блестящо участие на Sevi


48-ма Гитариада в Зайчар и блестящо участие на Sevi

6302

"Sevi разцепиха сцената в Зайчар!", такива заглавия се появиха по сръбските сайтове и форуми, след (може да се каже) историческата изява на българска рок група след толкова много години в програмата на най-дълго просъществувалия рок фест в света - "Гитариада" в град Зайчар, Сърбия.

Този епичен фестивал е създаден през 1966 и от тогава до днес не е пропуснал нито една година. Бил е на ръба да бъде заличен, но с много воля, инат и подвизи от храброст (особено по време на войната в бивша Югославия), днес "Гитариада"-та е събитие от европейски мащаб.

Дори самите Севи тепърва има да осъзнават успеха си в Сърбия на голямата сцена (от общо 5), и то като съпорт на най-великата активна рок група на БалканитеRiblja Corba.

Всъщност участието в Зайчар бе бляскав финал на първото европейско турне на най-бързо прогресиралата българска рок банда през последните 4 години. Само за едно лято Светлана, Рали, Павката, Деси и Темелко направиха това, за което мечтаят родни групи с по 20-30 години кариера. Изнесоха 7 концерта в рамките на две седмици в Гърция, Италия и Сърбия, спечелиха стотици нови фенове и разпродадоха всичките си налични дискове, дивидита и тениски.

Севи е четвъртата българска рок група, свирила на "Гитариада"-та в нейната 48-годишна история. Преди доста години там са били и D2, Пиромания и Ахат. С оглед на мащабите на фестивала през последните 5-6 години, това наистина е помитащ успех.

Как стигнаха българските музиканти до участие в най-дълго продължилия рок фест в СВЕТА?

От 4 години официално отразявам "Гитариада"-та и мечтата ми беше да пласирам и българска група на този прекрасен форум. През 2013 опитах с врачаните от Докторс ГоГо Бенд, но в конкуренцията на около 200 демо банди те не бяха класирани за финалните 14. Тази година заявих цели три родни групи – Crush, Rare Breed и Sevi, като обясних на организаторите, че Севи не е демо бенд, защото има издаден албум, но все пак държа да ги чуят.

И нещата се случиха! Севи не бяха допуснати в състезателната програма, но по изричното настояване на директора на фестивала - господин Перислав Дучич, получиха покана да свирят на голямата сцена като част от звездните банди на "Гитариада"-та. А пък това, че трябваше да подгряват самите Riblja Corba, дойде като мегабонус.

Близо 60 000 души чакаха Бора Джорджевич и легендарната му банда на 2 август, голяма част от които успя да види и да аплодира краткия, но много ударен сет на българските музиканти. Те атакуваха с такъв хъс сръбската мега "бина", че все едно евро турнето им започваше в този ден и нямаше грам умора от нощния преход с кола по маршрута МиланоЗайчар.

Просто влетяха и пометоха сцената, както написаха сръбските журналисти. И то при положение, че заради рокадите, свързани с лошото време в първите два дни от събитието, всичко се промени в програмата и българската банда се наложи да излезе да свири цели 90 минути преди обявеното време от първоначално планираното. Или още по светло - в 19.30 часа наше време.

Предупредих Светлана да не използва английски, а да кара всичко на български. Сърбите я разбраха прекрасно и оцениха моментално класата на смазващо добрата ни рок формация. След слизането от сцената фотографите и журналистите буквално щяха да отнесат музикантите. Според организаторите, това няма да е първо и последно участие на Севи в Зайчар.

Самата 48-ма "Гитариада" започна на косъм. Заради поройните дъждове отмениха изцяло втората вечер и половината от третата. Наложи се фестът да бъде изтеглен напред във времето. Организаторите проявиха епичен героизъм, успяха да разместят 35-те групи и единствени легендите от Кербер не смогнаха да останат заради обявени концерти.

Организацията в Зайчар е смазваща. Не можех да повярвам на очите си как за половин ден едно огромно поле, превърнато в кално блато от пороя, се застила с бели дребни камъни, докарани от десетки камиони, и става идеален сух терен.

Над 250 000 души са посетили "Гитариада" номер 48 в 4-те фестивални дни. Събитието  се излъчваше пряко по телевизиите BEST (където нашите музиканти дадоха интервю на живо в следобедния блок на медията) и Pink TV, както и по националното радио "Белград 202". За нов рок кмет тази година беше избран Бруно Лангер от легендарната група Atomsko Skloniste. Сред гостуващите звезди афиша на събитието блестяха имената на: Riblja Corba, Van Gogh, Prljavo Kazaliste, Giboni, YU Grupa, Atomsko Skloniste, Partibrejkers, Pero Defformero, Mortal Kombat, Death Saw и много други.

Единодушно е мнението, че това е най-посетената и една от най-успешните Гитариади до сега. Точно ден след приключването ѝ на специална пресконференция беше даден старт на подготовката за 49-ото издание през 2015. Планира се гигантска промо програма, включваща и България с голямо национално турне, с участието на победителите тази година - групата Holographic Human Element от град Травник (Босна и Херцеговина), Sevi (от наша страна) и още няколко знакови имена в рок живота на Сърбия и България.

Може да се каже, че група Сeви даде старт на презареждането в отношенията между българския и сръбския рок на такова високо ниво, каквото безспорно е "Гитариада"-та в Зайчар. Тази година от 220 заявени за участие демо банди, 3 броя бяха от България. Силно се надявам догодина да са поне дузина, защото...

Sve Je To Rock’ N’ Roll… :)

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички