Чайна Моузес превзе Банско с кадифен глас и Crazy Blues


Чайна Моузес превзе Банско с кадифен глас и Crazy Blues

4154

И втората вечер на Банско Джаз Фест 2014 бе изпълнена с емоции, настроение и много хубава музика.

Публиката още от 19.00 часа бе заела повечето седящи места на площадa и очакваше старта на програмата.

Откри я Васил Петров. Заедно с Биг бенд Благоевград, българският Франк Синатра представи авторски пиеси и стандарти, в които участие взеха и солистките Христина Палева и Мариана Костова.

Куба Станкевич изведе своя квартет на сцената към 20.30. На един от най-известните полски джаз пианисти партнираха Мачей Шикала (саксофон) и Себастиан Франкевич (ударни). Гостите демонстрираха виртуозни импровизации, които оставиха публиката без дъх. И тримата са лауреати на множество награди, а публиката в Банско стана свидетел на истинска класната европейска музика, достойна за каталога на ECM. В репертоара се откроиха авторските композииции "A Winter Song", "Split Song", "Apokrif 1" и "November Sun" от албума "Spaces".

Звездата на вечерта - Чайна Моузес, изгря към 22.00 часа, стартирайки нахъсано с блус и приковавайки вниманието на аудиторията, което екзотичната певица държа до финалния акорд на сета си.

Дъщеря на една от най-големите джаз диви  - Диди Бриджуотър, Чайна (на снимката, дело на Симона Рандева) не само е наследила таланта на майка си, но и е развила свое собствено звучене, което я издига много над това да бъде просто копие на майка си. Още на 16 години започва музикалната си кариера. С няколко албума и разпродедани концерти из целия свят, Чайна изгради свое собствено име и е сред най-успешните и характерни джаз изпълнителки към днешна дата. Както разбрахме от самата нея, тя винаги е предпочитала изявите на живо пред записи в студио и наистина даде всичко от себе си за многолюдната публика в Банско, която беше като хипнотизирана от нейния кадифен, но мощен глас.

След кратка пауза, поради проблеми със звука на пианото, Чайна изпя няколко композиции на Бети Смит и Дина Уошингтън. Примата изрази желание за ракия. Е, не получи прочутата българска напитка, но нейният верен спътник в живота излезе на сцената и й поднесе чаша вино. При това точно в края на мелодията "Cherry Wine". А присъстващите се разтопиха от умиление. Вокалистката продължи с "Cry Me A River" и невероятна интерпретация на "Move Over" на Джанис Джоплин, след чийто финал на публиката бяха необходими няколко секунди да се осъзнае, преди да избухне в бурни аплодисменти. Парчето "Crazy Blues" - титулно за албум на Чайна, също остави публиката без дъх. Изпълнителката миксна въодушевено и талантливо блуса с джаза, авторски пиеси и композиции. "Създадени между 1920 и 1979-та година", както обяви на артистична пресконференция, дадена същия ден.     
Една от най-приятните изненади на вечерта беше вариант по "Work Song", прочута от Нина Симон. Изненада, тъй като за последните години в Банско необяснимо рядко някои артисти се решават да изпълнят някоя от нейните песни. Чайна напусна триумфално сцената, съпроводена от шумни и продължителни овации на публиката, която не искаше да се раздели със своята любимка. Но се наложи, защото бе настъпил часът на следващите гости - Ейт Уийл Драйв (8WD).

Германските музиканти са за четвърти път в Банско и, както обещаха на преконференцията, представиха нов репертоар. Преди две години групата искрено искаше да вдигне хората на крака, но не успя - вероятно поради по-изявеното си рок звучене. Този път обаче на многолюдната формация купонът й се получи - на шест (6)!, задържайки присъстващите след фурията Чайна Моузес. Здрави танци паднаха чак до края на гига, който продължи след полунощ. Суингът бе завъртял хората не само пред сцената, но и из целия площад.

Фиестата продължи с традиционните джем сешъни до съвсем ранните часове, които ни настроиха подобаващо за третата вечер от хепънинга, наречен Банско Джаз Фест.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички