Щастлива музика: буги-вуги в малкия мозък, сърцето и краката


Щастлива музика: буги-вуги в малкия мозък, сърцето и краката

4571

Банско Джаз Фест 2014 е в разгара си.

Дъждът за пореден път се смили над фестивалци и реши да повали някъде другаде, така че, освен на хубава музика, китното градче се радваше и на прекрасно време в неделя.

Третата вечер започна още към 19.00 часа пред почти пълен площад с учениците на Стефка Оникян. Едни от запомнящите се изпълнения бяха на Вася Попова X-Factor, на Кристиян Янкулов, който представи "Fly Me To The Moon" в стил, изключително напомнящ Джейми Калъм, и на набиращата все по-голяма популярност Маги Алексиева. Тя се справи безупречно с "Moody's Mood For Love" във вариант на мелодията, интерпретирана от покойната Ейми Уайнхаус.

Малко преди 20.00 часа и самата Стефка Оникян беше посрещната с бурни аплодисменти. За начало стилната певица избра стандарти на Гершуин - а именно "Lady Be Good" и "The Man I Love", последвани от "God Bless The Child" на Били Холидей и безсмъртната "All Of Me".

За финал всичките ѝ ученици излязоха за две изпълнения, като по този начин честитиха на две рожденички - Стефка Оникян и Маги Алексиева. Когато "It's All Right, Ok, You Win" отзвуча, сцената започна да се подготвя за следващите изпълнители.

Луиджи Сидеро гостува в Банско миналата година с екстравагантния проект Spaghetti Swing. Сега предложи малко по-различно звучене - в лицето на Росела Грациани и нейната формация Долче Вита, чиято изява бе осъществена със специалното съдействие на Италианския културен институт.
Росела е сред най-добрите представители на италианската музика. Певицата умело смесва средиземноморската атмосфера на легандарните си съродници с джазови ритми. Прозвучаха класически неаполитански мелодии, няколко парчета от репертоара на Мина като "Penso a te" и уникалната "Parole Parole", а също и "Estate" ("Лято") на Бруно Мартино. Гостите бяха оставили за накрая перлата "Volare", по време на чието представяне цялата публика се присъедини към вокалистката, припявайки.

Към 21.30 ч. на сцената излязе дуото Аксел Цвингербергер (Axel Zwingenberger) и Кейто Сайто (на снимката). Аксел е отлично познат на българската публика, той е за пореден път у нас и има многобройни фенове сред родните ценители. Нещо повече: започва да придобива легендарен статус.  Японецът Кейто Сайто се води за най-големия специалист по буги–вуги в родината си. Но е познат и на българската аудитория - най-вече от сътрудничеството си виртуоза на цигулката Васко Василев.

Двамата мастъри на буги– вуги-то направиха страхотно шоу на един роял, след което всеки самостоятелно показа своите способности, а в края на шоуто отново засвириха заедно, предлагайки страхотен вариант на "Mack The Knife".

Последни на сцената излязоха сърбите Devotion, известни още като сръбските Depeche  Mode. Според първоначално обявеното, на тяхно място трябваше да свирят Dr.Vodkatini, но, както MySound.bg огласи, се наложи промяна в последния момент и ето я бандата от Ниш в афиша на 17-ото издание на международния фестивал.

Популярността на гостите е заслужена. Те наистина перфектно изпълниха избрана част от богатото творчество на знаменитите британци, обирайки овации с хитовете "Presious" и "Wallking In My Shoes". Трябва да се признае обаче, че сърбите хвърлиха в недоумение голяма част от настроената за джаз публика, която напусна площада след два-три кавъра. (Естествено, естествено! Светли Боже, що за идейно разминаване?! Да свириш класики на титаните Депеш Мод на джаз фестивал е повече от неуместно: саундът на англичаните завива встрани и от джаза, и от блуса, и от  производните им стилове, дори и от собствения на DM-натюрел  - в отделните периоди и албуми, а и по принцип, те са алтернативни дори на самите себе си. То е като да поканиш Дайв Гахан и Ко. за хедлайнъри на феста в Гуча например - б.р.).

Действително, сред присъстващите имаше и такива, които се зарадваха на лиричното отклонение, с което бяха сюпрзирини от Андрей Благович и неговата банда, но тези, които намериха саунда за твърде тежък, се запътиха към джем сешъните в Бъндерица и Перун лоундж.

И ние бяхме сред тях и не останахме разочаровани – отново същински джаз до сутринта в компанията на Мишо Йосифов и учениците на Стефка Оникян.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички