Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Най-великият китарен риф е на Джими Пейдж в Whole Lotta Love


Най-великият китарен риф е на Джими Пейдж в Whole Lotta Love

4923

Песента на британската банда Led Zeppelin (Лед Цепелин) "Whole Lotta Love" е с най-великия китарен риф в историята на рок музиката според слушателите BBC Radio 2.

Победителят бе определен след онлайн гласуване измежду над 100 класически парчета в жанра, предложени от eкип музикални спецове - диджеи на медията, BBC 6 Мюзик, критици и музикални продуценти.

Топ 10:

    1. "Whole Lotta Love" - Led Zeppelin
    2. "Sweet Child O'Mine" - Guns 'N' Roses
    3. "Back In Black" - AC/DC
    4. "Smoke On The Water" - Deep Purple
    5. "Layla" - Derek And The Dominoes
    6. "How Soon Is Now?" - The Smiths
    7. "Down Down" - Status Quo
    8. "Money For Nothing" - Dire Straits
    9. "You Really Got Me" - The Kinks
    10. "Money - Pink Floyd

Джими Пейдж - аксменът на групата, почетен докторант на университета в Съри,  не скри, че е изненадан от призовото място, тъй като въобще не го е очаквал.

"Имало е толкова страхотни рифове по време на свиренето ни. Исках риф, който наистина да докосва, който хората да разберат и който ще предизвика усмивка на лицата им, но когато го изпълних с групата, наистина се получи много силно. Всичко замислено излезе извън контрол. Звученето неочаквано стана и застрашително, и ласкаещо", допълва той, цитиран от NME.com. Според него рифът е едновременно опасен и изключително нежен.

"Дори когато съм отработил всичко предварително вкъщи, ужасно се паникьосвам, докато го свиря в студио – особено ако е партия, която малко надвишава нормалните ми способности. Тогава просто изпушвам", не крие Джими Пейдж по повод звукозаписния процес на парчето.

В края на май с излизането на новите луксозни издания на първите три албума на Led Zeppelin музикантите споделиха и друг ценен материал - суров микс на "Whole Lotta Love" (от тавата "Led Zeppelin II"(1969) с кадри от концертни изпълнения от турнетата на легендарните британци. Записът е със съвсем различно звучене, с друго китарно соло и някои вокални добавки. Парчето бе включено като бонус в компактдиска към луксозния диск заедно с неиздавани досега песни като "La La Lа" например.

В "Whole Lotta Love" звучи и инструментът теремин.

Бидейки богати, Led Zeppelin стават и силни. Те помнят, че са записали първия си албум за 37 студийни часа на стойност 1750 паунда, отделени от спестяванията на Пейдж. След това с готовия продукт в ръка, са отишли при Atlantic и са им го продали за рекордните до момента 200 хил. долара. Това е една от първите банди, които настояват за клаузата "пълен артистичен контрол" в договора си. На последното си американско турне излизат от традиционната схема, като отказват съпорт група и сами свирят по три часа на вечер. Тоталното им пренебрежение към синглите изтърпява само един пробив - именно със задкулисното издаване на "Whole Lotta Love" в САЩ, който се продава в над 1 млн. екземпляра и се превръща в 4 пъти платинен. Но това по никакъв начин не означава, че групарите са паднали на колене пред стандартите на индустрията. Тъкмо обратното, по-късно мениджърът им Питър Грант ще докаже, че неговата банда е абсолютно независима от тях.

"Whole Lotta Love" е в списъка на стотиците издания на цепелините - компилации, римастърс, бестове, грейтест хитс, дъ бест-ъф-дъ-бест, ри-рилийзи и така до безкрайността.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички