Най-великият китарен риф е на Джими Пейдж в Whole Lotta Love


Най-великият китарен риф е на Джими Пейдж в Whole Lotta Love

4895

Песента на британската банда Led Zeppelin (Лед Цепелин) "Whole Lotta Love" е с най-великия китарен риф в историята на рок музиката според слушателите BBC Radio 2.

Победителят бе определен след онлайн гласуване измежду над 100 класически парчета в жанра, предложени от eкип музикални спецове - диджеи на медията, BBC 6 Мюзик, критици и музикални продуценти.

Топ 10:

    1. "Whole Lotta Love" - Led Zeppelin
    2. "Sweet Child O'Mine" - Guns 'N' Roses
    3. "Back In Black" - AC/DC
    4. "Smoke On The Water" - Deep Purple
    5. "Layla" - Derek And The Dominoes
    6. "How Soon Is Now?" - The Smiths
    7. "Down Down" - Status Quo
    8. "Money For Nothing" - Dire Straits
    9. "You Really Got Me" - The Kinks
    10. "Money - Pink Floyd

Джими Пейдж - аксменът на групата, почетен докторант на университета в Съри,  не скри, че е изненадан от призовото място, тъй като въобще не го е очаквал.

"Имало е толкова страхотни рифове по време на свиренето ни. Исках риф, който наистина да докосва, който хората да разберат и който ще предизвика усмивка на лицата им, но когато го изпълних с групата, наистина се получи много силно. Всичко замислено излезе извън контрол. Звученето неочаквано стана и застрашително, и ласкаещо", допълва той, цитиран от NME.com. Според него рифът е едновременно опасен и изключително нежен.

"Дори когато съм отработил всичко предварително вкъщи, ужасно се паникьосвам, докато го свиря в студио – особено ако е партия, която малко надвишава нормалните ми способности. Тогава просто изпушвам", не крие Джими Пейдж по повод звукозаписния процес на парчето.

В края на май с излизането на новите луксозни издания на първите три албума на Led Zeppelin музикантите споделиха и друг ценен материал - суров микс на "Whole Lotta Love" (от тавата "Led Zeppelin II"(1969) с кадри от концертни изпълнения от турнетата на легендарните британци. Записът е със съвсем различно звучене, с друго китарно соло и някои вокални добавки. Парчето бе включено като бонус в компактдиска към луксозния диск заедно с неиздавани досега песни като "La La Lа" например.

В "Whole Lotta Love" звучи и инструментът теремин.

Бидейки богати, Led Zeppelin стават и силни. Те помнят, че са записали първия си албум за 37 студийни часа на стойност 1750 паунда, отделени от спестяванията на Пейдж. След това с готовия продукт в ръка, са отишли при Atlantic и са им го продали за рекордните до момента 200 хил. долара. Това е една от първите банди, които настояват за клаузата "пълен артистичен контрол" в договора си. На последното си американско турне излизат от традиционната схема, като отказват съпорт група и сами свирят по три часа на вечер. Тоталното им пренебрежение към синглите изтърпява само един пробив - именно със задкулисното издаване на "Whole Lotta Love" в САЩ, който се продава в над 1 млн. екземпляра и се превръща в 4 пъти платинен. Но това по никакъв начин не означава, че групарите са паднали на колене пред стандартите на индустрията. Тъкмо обратното, по-късно мениджърът им Питър Грант ще докаже, че неговата банда е абсолютно независима от тях.

"Whole Lotta Love" е в списъка на стотиците издания на цепелините - компилации, римастърс, бестове, грейтест хитс, дъ бест-ъф-дъ-бест, ри-рилийзи и така до безкрайността.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички