Planet Of Zeus: Children Of The Sun в Mixtape 5


Planet Of Zeus: Children Of The Sun в Mixtape 5

4855

Мисля, че този ден заслужава да започне с песента "Children Оf Тhe Sun" на Nightstalker. Знам защо. Знаят и тези, които бяха на концерта на Planet Of Zeus в Mixtape 5 на 28 август.

Малката зала (B-side) на клуба се оказа малка за "стоунър малаките", както организаторът на събитието нарече желаещите да видят Planet Of Zeus. За такава енергия, каквато ще изригне на това място след 21.30 ч., всяка зала ще е тясна. Да, 21.30 ч., а не 20.30 ч., какъвто начален час е обявен, но какво пък, аз лично нямам против закъсненията преди концерти по принцип, защото така си удължаваме удоволствието от срещата с приятели и вълнението, че денят на чакано с нетърпение събитие е дошъл.

Да, това ще се окаже разпродадено шоу в отпускарския сезон в края на август. Точно както и предположих, защото е лесно да се заключи дори след като присъства само на един концерт, че публиката на Rawk-а е лоялна публика. Да, това са последователите на Rawk-а, които ще подкрепят всяко събитие на Ивайло Александров "Хамиша" и сие. Та - даже смея да твърдя, без значение коя банда кога и къде ще свири. Но пък така е като каниш добри групи и влагаш сърце в нещата – хората ти вярват, защото си един от тях, защото си себе си. Нали, Хамиш?

28 август е началото на турнето на гръцките стоунъри Planet Of Zeus - Vigilante Over Europe (http://vigilanteovereurope.com), кръстено на актуалния им албум "Vigilante" и ще продължи повече от месец. Това, както ще се окаже, без съмнение е един добър старт на европейската обиколка на атиняните.

Със свирня го уважават две наши банди - The Flying Detachment и Brond. И то каква свирня – надъхана, напушена, натопорчена и с много старание. Но не усърдието на първолак, а нещо, което те кара да надскочиш себе си, да бъдеш по-добър, защото какъв по-добър начин да покажеш уважение към следващите на сцената, и на тези, свирили преди теб? The Flying Detachment е нова формация, но с лица познати от други банди и съвсем не дебютанти, макар това да е именно техният дебют на сцена. Те свирят, както се сещате, стоунър. Как точно звучи, ще разберете като чуете първия им сингъл "The Fractal" на този адрес: http://theflyingdetachment.bandcamp.com/releases. После ще му дадете replay, сигурна съм.

Докато свирят, ме удря някаква носталгия по гръндж вълната от 90-те. Китарните вълни, които се стелят от инструмента на Александър екс-Booze Brothers, са меки, а гласът влачи песъчинки емоция като пустинен повей…

Другата българска банда - Brond, е пожелала да бъде включена в събитието и готово - ето ги на музикантите на сцената. Има защо, след като неотдавна вече бяха на Rawk афиш, да се появят отново – ще забият 4 нови парчета. B-side прелива от самото начало, сега народът се е посгъстил отпред и удържа четворната вокална стена и падащите към нас тухли, докато онези горе бичат насечено.

Да, определено имаме добри групи, но това, което нямаме, е сцена. Поне не все още, и не такава, каквато имат други. Ще го оставя така - като отворен пост, като тема с продължение.

Я да видим сега какво ще става като дойде ред на другите "хипари", на чужденците. Не, няма нищо "старомодно" тук, приятелю. Това е рок-ен-рол, а рок-ен-ролът никога, ама никога няма да "излезе от мода", запомни добре това! Той е вечен, а изкуството - най-висшето нещо, което човек може да създаде.

То онова - с катарзиса, не са празни приказки. Знам, че никой наш читател няма да рови в "Уикипедия" за значението на думата. Но, за да подсиля смисъла на последното изречение, ще копирам и поставя тук това: "Катарзисът е рязък емоционален преход, представляващ завладяващо чувство на състрадание, мъка, смях или друга крайна промяна в настроението, която довежда до обновление и възстановяване на желанието за живот". Сещай се!

Първата дума, която ти идва да кажеш, когато си мислиш за Planet Of Zeus, е "първичност". При тях тя е чаровна, завладяваща, точно колкото неподправена е и емоцията им на сцената. Ще речеш, че всеки момент ще си разкъсат ти-шъртите, ще се пуснат звяра в себе си (ех, че хубава песен са написали - "The Beast Within"), и ще се метнат в публиката, която ще се постарае да вземе късче от всеки един от тях. Не че харесвам клишето, но музикантите се раздават на сцената.  Имат една цел, която добре описват в "Burn Тhis Сity Down" – отново песен от последния им диск. Тотален хит, между другото, на който всички си изплюваме сливиците, докато припяваме. Не само се крещи, но се мятат коси, разменят се усмивки, Танцува се.

Така е до края, но защо да ви назовавам песни и да разправям как потъваме в безвремие, докато светлинките по прозорците на панелките на София вече са изгаснали една по една, защото часовникът тиктака, а алармата е на само 5 часа от този момент. Момент, който 200 души не проспаха, а превърнаха в скъп спомен.

Аз ще си мисля за вас, които ще дойдете следващия път. А, да - искам да добавя нещо: поради възрастовите ограничения да не се допускат лица под 18 години без нотариално заверена декларация и придружител, каквито те нямат, групичка от 4-5 шестнадесет-седемнадесет младежа не можаха да присъстват на самия концерт. Те обаче лично се срещнаха с бандата от Атина, която, както научих по-късно, е подарила свой диск на един от тях. Е, това е отношение.

Гръцката Rawk стоунър вълна продължава с 1000Mods в София на 2 октомври.

Снимки на Ангел Златков - в секцията "Галерия".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички