Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Маргарита Хранова vs Деси Добрева на Пирин Фолк 2014


Маргарита Хранова vs Деси Добрева на Пирин Фолк 2014

5098

22-орото издание на фестивала "Пирин Фолк" ще се проведе в летния театър на Сандански на 6 и 7 септември.

Клиповете на повечето песни от конкурсната програма, които организаторите са заснели още в началото на юли, се "завъртяха" за есемес класация не само в сайта на фестивала, но и по 20 регионални и кабелни телевизии в страната.

В музикалните форуми се оформят две активни агитки -тези на певиците Маргарита Хранова и Деси Добрева, които яростно защитават своите фаворити.

Засега Хранова оглавява класацията на два фен клуба – в Разград с председател Васил Симеонов и в Равда с председател Виолета Оселова, а Деси Добрева категорично оглавява класацията на радио Севлиево. Авторитетната класация на радио Веселина се води от младата, изключително талантлива Мина Пенкова от Бургас, което й гарантира солидно присъствие в национален ефир.

Песните "Молитва за нас" на Маргарита Хранова и младия талантлив автор Вели Чаушев от Самоков и с аранжьор маестро Алекс Нушев и "Звездна нестинарка" на Деси Добрева и Светослав Лобошки определено се открояват от останалите в музикалната продукция. Според председателя на журито проф. Стефан Драгостинов "има пет-шест песни толкова добри изравнени, че която да изберем за лидер, няма да сбъркаме…".

Навярно опитният музикант има предвид освен тези две песни и "България в мен" на Мина Пенкова и "Песен за обич" на македонската представителка Милица Кузмановска, която е под вещото перо на "агент" Иван Тенев.

"Не смея да казвам моя фаворит, защото съм кутсузлия" - заяви директорът на фестивала Валентин Пензов - "но безспорно музикалната продукция тази година е много добра и с широк стилов диапазон… Има локумче за всеки вкус".

Като изненада организаторите са подготвили в международната част от конкурса изпълнители със силно и автентично фолклорно звучене както от България – трио Евридика ("Цъфнало цвеке шарено") и Банска група, така и от Грузия - дует Назар и Нино ("Харало"). В този конкурс специалистите определят за най-яростен сблъсъка между Македония - в лицето на младия 27-годишен уникален глас Гьоко Йович, и 17-годишния "глас на Лудогорието" Кристина Иванова от Попово.

В битката може да се намесят и Евелина Александрова, Венци Дуков, Рая Христова и др.

От рециталите, които ще бъдат излъчени по БНТ Свят и БНТ 1, се откроява този на Вили Рай по музика на Раде Радивоевич и Горан Брегович, за който тя е довела изключително атрактивния ансамбъл Балканска младост от Етрополе, както и на други чуждестранни изпълнители.

Хореографията и бекграундът на песните тази година освен от добилия популярност ансамбъл Гайтан, ще бъдат подкрепени и от танцовите формации Феерия и Жасмин. Галата ще бъде открита от звездния глас на Нели Андреева и омайните звуци на кавалджията Недялко Недялков със своеобразен реквием за Гоце Делчев. Желание за връчване награди на фестивала са изявили кметове от общини както от България (Етрополе, Равда и др.), така и от Македония (Берово) и Сърбия (Ниш).

Авторската листа на "Пирин Фолк" е авторитетна и впечатляваща. В нея са автори като Раде Радивоевич, Горан Брегович, Саша Попович от Сърбия, проф. Илчо Йованов, Сашко Велков, Миле Барбаровски, Милан Завков от Македония, Тончо Русев, Светослав Лобошки, Руслан Карагьозов, Иван Тенев са желани участници във всеки музикален форум.

Фестивалът "Пирин Фолк" през последните години се очерта като водещ на Балканите, "опериращ" с националния ефир на България и съседните Македония и Гърция. Пийпълметричните измервания по време на галата винаги го посочват като лидер в националния ефир заедно с БНТ. Фестивалът се излъчва и по спътников сателит в цяла Европа, Северна Африка и предната част на Близкия Изток, а директно в интернет с HD качество и за цял свят след прекарването на оптичен кабел до летния театър. Потенциалната зрителска аудитория е между 5 и 6 млн. зрители, което го прави лидер в ефира на Балканите. Равнопоставеният подход на организаторите към творците от всички участващи държави доведе до бум на автори – звезди, поради възможността за реализация на своите творби. Близо 50 % от авторските екипи са със смесена националност България, Сърбия, Македония, Хърватия и др., което е достижение за фестивала. Поради това той е поле за творческо сътрудничество на автори от Балканския регион в съзвучие с Европейските принципи за обединеност.

Фестивалът е основан през 1993 от община Сандански, радио Благоевтрад и телевизионния център Благоевград. С вписването му в културния календар на министерството на културата през 2000 форумът все повече се развива и утвърждава като международен – място, където се срещат, състезават и общуват творци от България, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички