Звездите Frank Sinatra и Duke Ellington заедно в ефира на БНР


Звездите Frank Sinatra и Duke Ellington  заедно в ефира на БНР

3834

"Francis A. & Edward K." (обложката на снимката) на Frank  Sinatra и Duke Ellington ще прозвучи в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР, в събота, 13 септември, след новините в 21.00 часа.

Творческата свобода е сред най-лелеяните мечти на певеца Frank Sinatra. И когато през 1960 година успява да създаде своята собствена звукозаписна фирма Reprise Records, той започва да прави музиката, която иска. Така се появяват неговите проекти с бразилския композитор Antonio Carlos Jobim, с оркестъра на Count Basie, с дъщеря му Nancy, с певците Bing Crosby, Fred Waring и други, както и песните, с които е познат в цял свят: "Strangers In Тhe Night" и "My Way".

Точно на своя рожден година ден през 1967  Frank Sinatra, чието пълно име, знаете, е Francis "Frank" Sinatra, си прави подарък, като записва с легендарния Duke Ellington (Edward Kennedy "Duke" Ellington) и неговия оркестър отдавна замисления албум. Още в началото обаче започват проблемите. Малко преди да влязат в звукозаписното студио умира от рак пианистът Billy Strayhorn, дясната ръка на Duke, който обикновено прави аранжиментите и оркестрациите, за да се получи неповторимия звук на неговия оркестър. Тогава продуцентът Sonny Burke се обръща към композитора, тромпетиста и оркестратора Billy Mae да подготви партитурите и той се справя блестящо, макар и в по-различен ракурс, по-близо до маниера на Count Basie.

Billy May заминава за Ню Йорк, където се среща с музикантите на Duke, за да се подготвят за записите и с изненада открива, че те не свирят по ноти, типично за чернокожите музиканти тогава, – и като резултат първата им репетиция се превръща в катастрофа.  May докладва на Sinatra ситуацията и като виждат Duke колко е покрусен от смъртта на близкия си приятел, започват да си мислят за прекратяване на проекта.

На свой риск Frank решава работата да продължи, намира отклик в Duke, който се съвзема и се включва активно като преаранжира  някои от изпълненията. Така на 11 и 12 декември 1967 в Лос Анджелис те записват албума "Francis A. & Edward  K", станал едно от най-изящните издания в дискографията на Reprise Records.     

Наред с Frank Sinatra и Duke Ellington тук блестят Johnny Hodges на алт саксофон, Harry  Carney на баритон саксофон, Paul Gonsalves на тенор саксофон, Jimmy Hamilton е на кларинет, Lawrence Brown – на тромбон, а Cootie Willimas свири на тромпет, припомня водещият на предаването Сергей Шишов.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички