Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Gorgon Fest 2014 събра семейството в клуб Терминал 1


Gorgon Fest 2014 събра семейството в клуб Терминал 1

5282

Gorgon става на 10 години!

10 години от отварянето на магазина, който пое тежката задача да възпитава българската публика на готик култура. Пое я и я прие за своя мисия, която даде своите резултати през годините.

Те са видими - особено ярко, обобщени от четвъртото издание на фестивала Gorgon 2014, организиран от собствениците Емил и Драга Сапаревски на 27 септември.  

Столичният клуб "Терминал 1" е домакин на събитието, което предостави сцена на Shrine, Voyvoda, Vrani Volosa, Fault и Kayno Yesno Slonce – все артисти, чийто творчески път е подпомогнат от лейбъла на хората от магазина – Corvus Records. Музиканти, утвърдили имената си с постоянство, търпение и инат. Да, така стават хубавите работи – трябва да си и малко инат у нас, за да останеш себе си и с действията си да убедиш скептика балкански, че нещата се получават дори на място като това – България.

Съвременници сме на началото на всеки един от тези изпълнители. Присъствала съм лично на първите им стъпки на сцена, на моментите с издаването на дебютно демо, на онзи хъс -  наивен и истински по детски, когато някой ти казва, че можеш да пееш, че свириш добре или просто, че в теб има хляб. В случая на повечето от изредените формации именно Сапаревски е този, който  потупа момчетата по рамото, оцени ги в зародиш и им даде рамо да продължат.

Ето затова Gorgon Fest е нещо повече от концерт. А събиране на семейството Gorgon. Имено това се чува от сцената цяла вечер.

Едноличният търговец на ембиънт Shrine демонстрира връзката на компютъра с човека със звуци, чиито траектории достигат до всички ъгли на клуба, криещ лабиринти, стълби и пътечки, все водещи до баровете. Докато се поздравим с всички приятели, зад пулта вече е Драга, която пуска между бандите.

Очакваме неочакваното от Voyvoda. С какъв ли сет ще се представят? Блек метъл ли, дарк уейв ли, средношколски пънк рок или какво? Част от чара на тази банда е именно това, че е непредсказуема, но знаеш, че винаги ще е забавно с нея. В заверата идваха и си отиваха хора и се сменяше стилът. Около десетте песни, заедно със съответните визуализации доста раздвижват тълпата, която май-май е спазила дрес кода и е дошла, облечена предимно в черно. Левентите на сцената обаче са със собствено мнение по върпроса – пипнати са в сходни ансамбли, чийто акцент е червеният панталон.

Прожектират вехти кадри и смехът е горчив. Песните нахлуват с еклектичен привкус. Всичко е сериозно, колкото и с насмешка да ги представят групарите, музиката им е с приятно олдскуул звучене, а от аудиторията се иска богата широка култура, за да "изкльопа" този вестник "Работническо дело", пуснат в зъл шредер от бандата. Сърцатият екип на Corvus Records обещава нов албум на четата да е факт скоро. А те няма да ви подведат, ама нивга.

Атрактивната готик дама DJ Gorgon Драга отново радва погледите и слуха с няколко парчета. Докато дойде редът на морските чешити. Vrani Volosa ни носят моряшки песни, жици, но и кухарки – ще свирят два сета: традиционен и акустичен. Наистина специален момент за всички техни приятели и фенове, които съставляват голяма част от публиката. Първо е този със жицата – враните както си ги знаем: с вятър в косите, вятър, повят от тонколоните, които издухват първите редове. Няма концерт на тази група, на който тълпата да остане безразлична – емоцията от сцената е силна, този плам в очите на момчетата няма как да остане незабелязан, а епичното пеене на Христо (на снимката) е подканящо. Всички пригласяме с него. Звукът е добър и това видимо помага за още по-доброто хармонизиране на музикантите. Именно тази идентичност, която те носят, дава облик на родната сцена, идентичност, която оценяват и зад граница. Също като при предната банда. Затова на събитието може да се гледа като триумф на българската сцена, иронично случващ се на място с име "Терминал 1", където - образно казано, се случва внос-изос на култура.

Нищо за продан от Fault. Нямат издадени албуми, няма и да имат – концепция! Но, ако погледнете през прозореца към света – нета, може да чуете техни записи или, което е още по-вълнуващо – да ги гледате на живо. Правим го с удоволствие. Фигурите на музикантите - на фона на машини със смазващи размери, или картина в стил индъстриъл реализъм, както и подходящото приглушено осветление в лилаво, потапят в индустрииалната зона. Напълно влизаме във филма. Кадрите, част от мултимедийното шоу, са ни познати от предишни техни представленния, но дето се вика, винаги има нов прочит.

Така е и при Vrani Volosa! Сега ще ни свирят песните си, превърнали се в класики, в акустичен вариант. Специално е, но и съвсем обичайно за бургазлии, които всяка вечер дрънкат на китарите в градската Морска градина. Както се казва, като у дома си си, като на купон край огъня – толкова е истинско и поднесено от сърце. Благодарим ви, юнаци!

"Реквием за белия вятър" е подходяща шапка за цялото предстоящо представление на удивителния талант Веселин Митов и неговата етно формация. "Реквием за белия вятър" всъщност е заглавието на новото издание на Kayno Yesno Slonce, което споменатият лейбъл издаде в изключителен стилен пакет точно в деня на феста. При всички концерти на Кайно съм си мислила, че Веско трябва да има бели дробове колкото пет купести облака, за да свири така на всичките тези духови инструменти, и да пее и стене по дълбокия начин, по който го прави. С часове.  Мисля си го и сега. Свирят сигурно два часа и са в такъв транс, че потокът на мелодии и емоции едва бива спрян - все пак и техните души са затворенни в тела, а физическото не винаги може да следва полета на духа. Фолк ембиънт формацията представя страшен сет, наситен - както винаги, с много интерпретации и лирични отклонения от Весо.

Силуетът от прожекциите зад музикантите, който броди из българските земи, загърнат в ямурлук, сякаш не стъпва по земята. Музиката се носи с вятъра, уловена и пресъздадена от този образ без лице и без име: това е сянката на прадедите ни... Тъпанът, който ехти през вековете среща гайда, която се чува през десет планини, навява мъка, караща цветята да увяхват... Това сме ние, надвесени над света, над бездната, също като героя от видеото, което върви на стената. Герой, чийто единствен избор е да се гмурне. Защото безвремието влече и привидно имитира вечността...

Едва ли на някого му е останал дъх за Ebm, за индъстриъл диджейското парти. Според обявеното то трябва да започне сега, не че часът (03.30) пречи, но тайнствената служба на Веско и формация е нагнетила въздуха в клуба до степен на дехерметизация, заседнала е буца в гърлото, а сърцето не знае покой... Още се възстановяваме, честно.

А вие имате седмица да се подготвите за Tattoo Fest 2014.

Снимки на Ива Иванова - Фреди - в секцията "Галерия".

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички