Tattoo Fest 2014 - татуировки, кръв и никакви сълзи


Tattoo Fest 2014 - татуировки, кръв и никакви сълзи

4969

Tattoo Fest 2014 се проведе в столичния парти център "4 км" през уикенда.

Това е тринайстото издание на събитието. Повтарям тринайстото. Достоен за уважение "юбилей", добре полят с напитки от спонсори, тату мастило, кръв и никакви ъ-ъ-ъ... сълзи. Да, "Кръв и никакви сълзи" спокойно може да е мотото на подобен род събиране на привърженици на изкуството на рисуване върху кожата. Да, това е фестивал, с провеждаето на който се празнува предимно татуировката, а останалото е съпътсваща програма, но в крайна сметка татуировката е само част от една култура, която има много пластове и други атрибути – кои външно видими, кои – не.

Програмата на двудневния фест, както на всички предходни издания впрочем, включва редица дейности от различните сфери на изкуството, предлага зрелищни изпълнения, изложби, демонстрации и възможности за печелене на награди. Татуиране на място също – да, разбира се. В една от трите зали на парти центъра са разположени подвижни тату шопове на тату студиа от България, Гърция, Сърбия, Турция. Групички посетители кръжат от едната зала в другата, наднничат тук и там. В най-голямата се провеждат същинската тату селекция, танци-манци, концертите на живо и онова страшно нещо, за което консервативна България чу едва преди 3-4 години – боди съспеншън.

Не са много раннобудните, които са на мястото при самото стартиране на събитието – 12.00 ч., но след гостите по-късно е забелязан специлен обект, с който национална медия запозна широката българска общественост. Това е Rolf Buchholz – човекът, който към дешна дата държи световния рекорд на Гинес за най-много пиърсинг. Фактите сочат, че има по тялото си над 600 метални къса, като над 200 от тях са в областта на гениталиите. Анализирайте това. Но момент, той наистина е човек на крайностите – боди съспеншън артистите из Европа го познават, прескача от едно тату изложение на друго. В първия ден го мяркаме из залите: следи внимателно какво се случва, прави снимки и разхожда рекорда си от стая в стая. Тогава само тайничко се надяваме да е един от тези, които ще увиснат като марионетки на куките на испанската боди съспеншън трупа A Sangrefria. Това обаче ще се случи в неделята.

ASANGREFRIA (A sangre fria - хладнокръвно, като в романа на Труман Капоти) вече са добре познати на посетителите на Sofia Tattoo Fest със зрелищните си боди съспенжън спектакли. В ден първи станахме свидетели на създаването на ангел - чрез забиването на пера в ръцете на красива девойка. Ангелът полетя, окачен на куки от останалите членове на ASANGREFRIA – и после хладнокръвно бе заклан от маскирана с противогаз фигура. Тълкуванието остава за наблюдателя. Разбира се, червената течност, потекла от шията на момичето, беше изкуствена, но окачването на куки не е съвсем безкръвна процедура, както по време на предишни издания на феста са се убедили известен брой от по-дръзките посетители.

Във  втория ден визията на екстремните испанци бе по-малко готическа и по-скоро космическа – демонстрираха окачване в поза "астронавт". Малко по-късно дойде ред и на съспеншън с въжета – сравнително времеемко, но хипнотично изкуство с мощен еротичен заряд, което все повече набира популярност и у нас.

Иначе и двата дена има т. нар. Art fusion в зала 2, или рисуване на живо. В събота партньор на организатора от студио Inky Dragon Емил Сапаревски е Сабин Бойкинов, а в неделя - едно от трите му деца – 8-годишният талант Мина. В зала 2 е детският кът, киното, фото изложбата на Драга Сапаревска – скромна като брой представени фотоси, но въздействаща.

Няма как и без традиционото ревю на готик магазин Gorgon - и в двата дни. Първият е презентацията на моделите под формата на раздвижено стиймпънк шоу със съдействието на Punto Art Bazaar. Сред останалите бижута на спретнатите щандове се продават и стиймпънк джунджурии от същите. Посетителите ги разглеждат между представянията на претенденти за награди в различните категории татуировки, докато приятен фон осигуряват сетовете на диджеите от Rockabilly.bg.

Изкушения дебнат на всеки ъгъл. Посрещат те с ром Sailor Jerry, после черпят с екзотични манджи. Колко екзотични? Има точно едно нещо, което е по-хубаво от порция суши: порция суши, приготвена пред очите ти. Една едра сьомгова пъстърва падна в жертва, за да могат посетителите на феста да се уверят в уменията на "най-татуирания майстор на японска кухня в София" и очарователната му колежка. В неделния тур пък от Мияби наблегнаха на десертите: м-м-м-оваляни в сусам хапки, подредени около убер-каваий керамична котка.

Танцовата програма за събота включваше онова на пръв поглед оксиморонно явление – готик бели денс. Противоречиво или не – красиво е. И се случва на фона на вездесъщите Shiva In Exile, които последно слушах като фон за баш-източни  танци. Готик-нотката съответно е най-вече в тоналността – бледа кожа, тъмни краски. А самият танц е отражение на духа на жената. В случая – нежната Надя (N.Carmine). Не сме поети, че да го описваме, така че: който бил-бил.

Акцент първия ден е конкурса Miss Tattoo. Едва ли ще изненадаме някого като кажем, че началото му привлича като магнит разхвърляните из залите и отвън пред центъра хора. Наоколо се виждат много представителки на нежния пол, които има с какво да се кандидатират, но са се записали само 13 (част от тях на снимката). Призът печели крехка блондинка, а подвласничките ѝ също са смели татуирани красавици.

Ако случайно това не е стимулирало достатъчно сетива, в неделя за това се грижат и рускините от балет Evolution, които издигат танца на кол до забележителни висини. Буквално. Под звуците на The Prodigy, Florence + the Machine и Die Antvoord, момичетата представят най-различни вариации по темата. Секси са, това се подразбира, красиви са, това ясно, но, по дяволите, колко са силни. Кейт Мос в онзи прословут нявгаш клип на The White Stripes ще има да взима. Болшое спасибо и продължаваме нататък.

Едва ли е лесно да се концентрираш след шоуто, но Surmata Harry и акомпаниментът от Coptor Мix са с богат житейски опит и овладяват емоцията. Сърмата е страшен шоумен. Лириката на младия поет с китара върви с тежка глътка. Изпълняваме рецептата. Evolution пак хвърчат в безтегловност.

След горещите танци, нашият любим водещ Шута е загрял за поредното излизане на сцена, този път за концерт с групата си Brothers In Blood. Атрактивният фронтмен представя по неговия си начин класики на старата плевенска хардкор школа като "She Said", "Fuck You, Die And Go To Jail", "Don’t Say My Name"... Ех, че хубаво! Е, тълпата не е така екзалтирана като на гала концерт на Лили Иванова в НДК, но шоуто си го бива. Дали затова Шута все повтаря "Не ви чувам. Къде са ви ръцете, НДК?". Не, историята е друга и е разказана в края на вечерта. Да сте били там-да сте я чули. Но дето има една приказка, каквото се случва на купон – си остава там.

Още една банда ще забие тази вечер: My Turn. Редът на гърците идва след съревнованията за по и най тату, кулинарни демонстрации и танци. Хардкор/пънкът им носи заряд, но публиката вече май е леко уморена и все пак има раздвижване. От сет листа им запомняща се песен е "Fuck You Very Much".

Когато по програма отново следва награждаване на победителите в тату конкурсите, знаем че това е краят на сбирката.

Съвсем по график – 20.00 ч. е., време е да обсъдим екзитполовете.

Снимки на Ива Иванова - Фреди - в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички