Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Култовият филм Дъждовен ден вече и на DVD


Култовият филм Дъждовен ден вече и на DVD

5017

Придобилият култов статус филм "Дъждовен ден" (Rainy Day), чиято премиера се състоя в края на 2013,  вече е откриваем на DVD.

78-минутният стилен черно-бял режисьорски дебют на Андрей Чертов, който е още сценарист, оператор и продуцент, е откривам в "Дюкян Меломан" в София (улица "6-ти септември" 7а). Продууцията, посветена на изявения джаз китарист и композитор Огнян Видев, е по музика на маестро Милчо Левиев с участието на самия Видев, Мая Новоселска, Иво Папазов - Ибряма, Милчо Левиев, Борислав Ясенов и колоритния Джони Пенков - като звукооператор.

Сред последните мохикани на пловдивската бохема наред с Атанас КръстевНачо Културата, Георги БожиловСлона, Катя Паскалева, Димитър Киров, Георги БояджиевБояджана, които вече ни напуснаха, наред с други художници и творци, музиканти и поети, писатели и артисти, името на българския джазов  музикант Огнян Видев е едно от най-ярките.Той се обяснява в любов пред китарата си. "Тя е най-нежната и най-ревнивата жена. Към нея трябва да се отнасяш много внимателно", споделя джазменът (на снимката) за музикалния инструмент. Спомените пораждат картини от реалното и миналото. Музиката му превъплъщава всекидневието в особен мир на художника.

"Една филибелийска история", така Чертов определя "Дъждовен ден", търсейки мястото на китариста в една вселена от личности - повечето от които вече на небето, родила легендата за неповторимата атмосфера на Пловдив. Авторът на филма е успял да направи и последното интервю със сина на Златю Бояджиев - художника Георги Бояджиев-Бояджана, който почина съвсем наскоро.

Освен за арт средата в града и бохемския живот на Пловдив, лентата разкрива уникални, дори останали потайни от гостите на града, негови кътчета. Старинната част е показана с препускане на камерата по калдъръмените улички, търсенето на подслон зад спретнатите дувари на вековни къщи и пийването на топло червено вино в малки ханчета някъде из улиците на Стария град.

Името на Джони Пенков е познато на поколения киномани и ценители на високия хумор. Незабравими са превъплъщенията му пред камера в киното и телевизията: милиционерът в "Рицар без броня", "Фокусите" с автор Радой Ралин, телевизионното предаване "Ние, собствениците", радиопредаването "Как ще ги стигнем" с Тодор Колев, и много други.

За колегите той е неизчерпаем извор на хумор и оптимизъм, с които заразява, и продукциите, в които участва, като това не остава скрито за зрителите.

"Дъждовен ден"е първият филм от документалната програма "Хот Док", представена от "Арт Фест" и фестивала "Милениум".

Трейлър на "Дъждовен ден"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички