Pink Floyd с пилотен сингъл от новия албум The Endless River


Pink Floyd с пилотен сингъл от новия албум The Endless River

3806

Премирета на "Louder Than Words", пилотен сингъл на Pink Floyd от дългоочавания нов албум на легендарната британска прогресив рок формация - "The Endless River", се състоя в шоуто на Chris Evans по BBC Radio 2 през уикенда.  

Както MySound.bg вече извести, дискът излиза официално в каталога на Parlophone на 10 ноември.

"Louder Than Words" е композиция на David Gilmour, Rick Wright и Nick Mason, създадена по време на сесиите за предишния студиен проект на бандата "The Division Bell" (1993). Tекстът е нов, a негов автор е писателката и текстописка Polly Samson, работила с музикантите и по целия им предишен албум.

"Музиката на "Louder Than Words" е от тези финални сесии, в които тримата свирим заедно на моята лодка, приспособена за живеене - Astoria, с идиосинкретичното пиано на Rick, напомнящо ми, че не знаеш какво притежаваш, докато не го загубиш", обяснява Gilmour.
 
През 1908 импресариото Фред Карно си купува лодка, произведена 8 години преди това. Особеното в нея е, че не плава сама по вода, а представлява нещо като апартамент за удоволствия, закупен от David през 1986. През последните близо 30 години лодката е домашно студио на китариста на Pink Floyd и в нея са създадени творенията на "съвременния Floyd", както и последният солов албум на Gilmour "On An Island".

В началото на работата по "The Endless River" помолих Polly [Samson, негова съпруга - б.р.] да напише текстовете. Тя почувства, че това, което й изсвирих, няма нужда от думи и че да ни слуша как свирим е по-интересно. Накрая написа лириките само на тази песен и смятам, че те изразяват по един красив начин как ние тримата – аз, Nick и Rick - имаме нещо специално, когато свирим заедно, някаква магия,  по-силна от думите. Да записваш с музиканти, които са ти и приятели, е невероятно зареждащо изживяване", разказва David Gilmour. "Тъй като текстовете никога не са били моята стихия, за тях ми поможна Поли. Музиката за "Louder Than Words" беше готова, а Поли ни каза, че винаги като ни слуша, усеща някаква магия, която правим, и в която музиката превъзхожда думите, изказва неща, които мелодията не е в състояние да пресъздаде", въвежда в творческата лаборатория китаристът.

Междувременно стана ясно, че Стивън Хокинг отново ще "участва" в песен на прочутата формация. Световноизвестният теоретичен физик се изявява в пиесата "Talkin' Hawkin'", информира "Гардиън". В мелодията има семпъл от компютърно генерирания говор на учения, взет от известен рекламен спот на британския телеком от 1994. "Гласът" на Хокинг за пръв път се "появява" в парчето "Keep Talking" от "The Division Bell". "Това е най-добрата телевизионна реклама, която съм виждал", не скри Gilmour.

"...Човекът беше в количка. Изглеждаше някак странно. И просто ме трогна толкова много - знаех, че трябва да направя нещо със записа или със самия него", разказва музикантът за телевизионната си среща с Хокинг през 1994. Заради заболяването си, близко до амиотрофичната латерална склероза (ALS, която стана изключително известна след кампанията "Кофа с ледена вода" това лято), Хокинг е почти изцяло парализиран и говори чрез устройство за компютърно генериране на реч. Професорът слуша предимно класическа музика, но е ходил и на концерт на Pink Floyd.

"The Endless River" включва още 11 парчета, композирани изцяло или съвместно с кийбордиста Rick Wright, който почина през 2008, а David Gilmour пее в четири пиеси.

Съставът пусна три кратки музикални фрагмента от новия си албум в интернет, без обаче да обясни част от кои композиции са те.  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички