Enter Shikari: Enter the madness в Мixtape 5


Enter Shikari: Enter the madness в Мixtape 5

3712

Позволявам си да напиша заглавието на този материал на "втори майчин" език – английски, защото не намирам думи да опиша всичко, което се случи в столичния клуб Mixtape 5 във вторник вечер.

Enter Shikari не е просто група, която идва и те отнася. Британците  са пичове, които връхлитат и ти чупят главата с музиката си. Думата "добри" е прекалено слаба за представянето им.

Точно в 21.15 часа съм пред вратите на клуба, подлезът се пълни малко по-малко с хора. Всички са в очакване, виждам познати лица, бях забравила колко мои приятели слушат такава музика. Отвътре звучи нещо добро, пънкарско. Оказва се, че програмата се движи според обявената от организаторите. В нея е нашата банда Iron Bender Sound System, пореден проект с участието на този шоумен Шута.

Момчетата от британската формация ROAM подгряват активно публиката преди Shikari. Имат повече фенове в България, отколкото са си мислели. И чистосърдечно си го признават. Някой ме пита на колко години са тези момчета – като ги гледа човек на не повече от 16, уви!, по-големи са. Част от присъстващите се опитват да се качат на сцената, за да поздравят любимците, други подгряват с импровизирано пого, трети тепърва разбират за какво иде реч тази вечер.

По-малко от 15 минути след като сетът на ROAM приключва, помощниците на Shikari се качват на сцената за един бърз саундчек. А публиката вече крещи името на любимата група. Така и не разбрахме откъде се измъкнаха момчетата, по-късно се оказа, че са минали почти през цялата публика, но никой не е разбрал заради тъмнината и еуфорията. Качват се на сцената в пълен състав: Лиам "Rory" Клейлоу (китара), Ру Рейнолдс (вокали и електроника), Крис Батен (бас), Роб Ролф (барабани).

Enter Shikari са известни с невероятния си и доста сполучлив микс от стилове, който включва основно пост-хардкор с малко от дъбстеп, транс, индъстриъл, както и дръм-ен-бейс. За мое най-голямо съжаление, ги открих едва преди две години на едно друго музикално събитие. А да наваксаш с подобна музика и подобна група е почти невъзможно. Винаги има с какво да те изненадат и с какво да задържат любопитството ти.

Тези, които сме виждали Shikari в действие, знаем, че скоро Ру ще се гмурне някъде в публиката и то от високо. И вокалистът се възползва от временното затъмнение, за да се озове от сцената направо в другия край на клуба. Катереното му по перилата на стълбите е съпроводено от виковете на публиката и желанието на много хора да го докоснат. Буквално! Сериозна конкуренция на Ру обаче се оказва Рори, който буквално стана част от тълпата.

Както си седиш зад бара, Рори изкача зад гърба ти и започва да свири лично за теб! Барплотове, масата на мърча, погото, няма място, на което това момче да не се оказа в даден момент. А публиката не знае какво да прави по-напред: да го снима, да му се радва, да се хвърли в погото. Незнайно защо Ру крещи от сцената "Шамари, шамари!". Някой подхваща след него и Enter Shikari вече чисто по български са Enter Shamari.

Особено след като вече си чул: "Radiate", "Mothership", "Destabilise" и всяко друго парче, което ти е любимо, и си мислиш, че няма да се случи нищо ново. Момчетата проговарят на български. Съжаляват, че са чакали толкова много, за да дойдат пак. После просто благодарят и си тръгват. Отново през тълпата, прегръщат всички по пътя и се скриват.

А главата ти вече я няма!

Сет лист

1. 2014 Intro
2. Solidarity
3. The Paddington Frisk
4. Destabilise
5. Radiate
6. Gandhi Mate, Gandhi (With "Can You Feel Тhe Love Tonight" snippet)
7. Anaesthetist (Rou NHS Speech Intro)
8. Sssnakepit (Extended Outro)
9. Sorry, You're Not A Winner
10. Arguing with Thermometers (Remix Intro)
11. Juggernauts
12. Mothership

Бис:

13. Constellations
14. Zzzonked

Снимка: Иво Стоянов

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички