Фолк-пънк от Скопие с xMAPKOx за премиерата на Edge Day 2014


Фолк-пънк от Скопие с xMAPKOx за премиерата на Edge Day 2014

3687

Акустичният фолк-пънк изпълнител xMAPKOx от Скопие ще изнесе концерт на премиерата на тазгодишния Edge Day.

Събитието ще се състои в  социален център "Аделанте" на 17 октомври. Партито започва в 19.00 ч. с безалкохолни коктейли, веган храна и прожекция на документалния филм "EDGE The Movie: Perspectives Оn Drug Free Culture" (с български субтитри).

Филмът съдържа интервюта с хора от американската стрейт едж сцена, които разказват за своите лични истории на живот без дрога и създаване на социални, екологични и индивидуални алтернативи на статуквото – веганизъм и права на животните, феминизъм, защита на природата, DIY концерти и фензинове, алтернативни общности. Сред интервюираните са Йън Макай (Minor Threat, Fugazi, Dischord Records), Карл Бюхнър (Earth Crisis), Ева Хол (Gather), Кент Маклард (Ebullition Records, HeartattaCk Zine), Пат Флин (Have Heart), Питър Йънг (активист за освобождение на животните), Прийш Пател (природозащитник, ЛГБТ активист), Рос Хенфлър (социолог) и др.

След прожекцията ще последва концерт на хМАРКОх от Скопие, който ще изпълни част от своите парчета за трезвеност, социална промяна и борба за по-добър живот.

Какво е стрейт едж?

През 1980 Йън Макай, вокалист на вашингтонската пънк група Minor Threat, пише песента "Straight Edge" като реакция срещу нихилистичните тенденции в пънка. В едно пънк рок парче, по-кратко от минута, той заявява, че хардкор и пънк значи алтернатива на статуквото, а в това да пиеш, пушиш и правиш същите неща като всички останали няма нищо радикално и алтернативно. Стрейт едж е знакът хикс, който се отбелязвал по ръцете на непълнолетните по време на хардкор пънк концертите (за да не им се продава алкохол) в началото на 80-те, се превръща в символ на едно ново поколение хардкор пънк хлапета, които изразяват своя бунт чрез създаване на позитивни алтернативи, а не в апатия, пиянство и безпаметни нощи.

Защо 17 октомври?

На 17 октомври 1999 в бостънския клуб "Карма" се събират пет от най-големите стрейт едж хардкор банди от 90-те години. Поводът е прощалния концерт на Ten Yard Fight от Бостън, а освен тях на сцената се качват Bane, In My Eyes, Reach Тhe Sky и Floorpunch. От тогава насам 17 октомври се превръща в празник на алтернативната пънк сцена, която казва "да" на позитивния начин на живот и "не" на цигарите, алкохола, наркотиците и всички останали замъгляващи съзнанието субстанции.

Социален център "Аделанте" е на ул. "Гурко" 27 (сградата във вътрешния двор).

Вход свободен.

За повече инфо - http://sc-adelante.org.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички