Първи национален фолклорен събор за тъпанджии в Кабиле


Първи национален фолклорен събор за тъпанджии в Кабиле

4467

Първият национален фолклорен събор за тъпанджии – солисти и участници в народни състави "Ангел Кръстев", ще се проведе в село Кабиле, община Тунджа, област Ямбол, от 17 до 19 октомври.

Събитието в памет на дългогодишния инструменталист в ансамбъл Тунджа започва днес в 20.00 часа на площада с концерт на оркестър Кабиле и оркестърът при фолклорен ансамбъл Тунджа.

Проявата е с конкурсен характер. Целта ѝ e да популяризира българската народна музика и в частност тъпана – един от най-разпространените инструменти във всички фолклорни региони на България. Изпълнителите на този инструмент ще имат възможността да демонстрират високото си майсторството. Възрастови ограничения няма. Председател на журито е световноизвестният майстор на ударни инструменти Стоян ЯнкуловСтунджи.

На 18 октомври конкурсната програма започва в 11.30 часа, а в 9.30 часа ще се проведе открит урок - среща  на участниците в събора с виртуозните музиканти Стоян ЯнкуловСтунджи, Митко Попов, Тодор Маслинков и Асен Мусов , който ще завърши с общо изпълнение.

Съборът се провежда с подкрепата на Министерството на културата, а организатори са община Тунджа, кметството и читалището на Кабиле и фолклорен ансамбъл Тунджа.

"Чудесно е, че подобен събор се организира най-сетне и у нас. В Турция и Гърция например отдавна съществува такова надсвирване със състезателен характер", казва Стоян Янкулов, издавайки, че участниците ще наблегнат на българския фолклор и ще се изявят в облекло с фолклорни орнаменти.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички