Тъмна Африка като етно електроника, без семпли


Тъмна Африка като етно електроника, без семпли

4353

"Deep Africa" (2013) на дуото за етно/електронна музика Deep Forest ще бъде представен в предаването за концептуални албуми "Картни от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21.00 ч. тази събота, 18 октомври.

Проектът е сред малкото френски групи, които успяха да достигнат световно признание, неговите албуми са продадени в тираж над 10 милиона, и дори се ползват с благосклонността на музикалната критика, спечелвайки почти всички престижни музикални награди, включително Grammy.  
   
През 2008 Eric Mouquet от тази формация се заема с поредица от албуми, започнала с "Deep Brasil", продължена с "Deep India" за да стигнем до проекта му с африканска музика.

Новото сега е, че не използва предварително подготвени семпли и заготовки, а всички композиции са създадени изключително по време на студийната му работа с африкански музиканти от Камерун, Сенегал, Кот д'Ивоар и Конго в доста широк жанрово диапазон: джаз, блус, етно електроника, реге и акустични балади.

Ето какво споделя Eric:  

"Африканската музика намира силно отражение в моите проекти и ако трябваше да я представя в цялост, щях да имам материал за 10 компактдиска, но реших да се огранича до 14 композиции. Използвах синтезатори от старото поколение, помнейки тяхната роля през 80-те години в музиката на Peter Gabriel, Trevor Horn, Joe Zawinul. Насочих се към образци на тази стара техника като Fairlight, Synclavier, PPG, Mellotron, ARP, Moog и Emu, и това ми достави истинско удоволствие".

"В случая търсех топла и необичайна звукова картина, смесвайки звука от старите синтезатори с вокали и истински африкански музикални инструменти и перкусии. Песните в албума са резултат от сътрудничеството с изумителни африкански изпълнители, с които работихме в моето домашно студио, като нито една песен не беше създадена предварително, а по времето, което прекарахме заедно", допълва музикантът, цитиран от водещия на предаването Сергей Шишов.

"Deep Africa", или "Тъмна Африка", достигна осмо място в раздела за  World Music на американския Billboard.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички