Extreme Wasted Fest - втасване, разфасоване и тоталнa куфня


Extreme Wasted Fest  - втасване, разфасоване и тоталнa куфня

4395

Не ви трябва да се съветвате със световната кулинарна енциклопедия, за да разберете какво е необходимо 200-300 души да се превърнат във втасали празнични великденски козунаци.

Маята е течна и идва в различни вкусове, градуси и разфасовки – в "патрончета", в двулитрови певецета и в класически бутилки с грамаж от 700 мл.

Накисването е започнало далеч преди началото на младежката забава, забава без ограничения. Възрастовата амплитуда на хората в публиката е впечатляваща – от 2-3-годишни, през 13-14, та до такива около 50-ка. Така или иначе, това е събитие, на което дори само заглавието говори красноречиво, че това е празник на безгрижието.

Организатор е Шута, подкрепен от Monster Energy Drink и Vans, както и от верни приятели – всички съгласни с лозунга: "Wasted Till I Die", който чуваме често от Шута. Grindhouse е скейт парк, скейт рампата се ползва като сцена и градиката на заведението, скътано зад дърветата, близо до х-л "Плиска", е налазена от весели млади хора.

В събота се радваме на последните топли слънчеви лъчи по хамаците, пейките и външните барове на Грайнда, бандите се чуват и виждат и отвън, така че хем си на пейка парти, хем на концерт, дори и да си без билет. Последното вероятно помага за многочисленността на инвазията.

Музикалните предизвикателства пред разнородната тълпа са от пънк, хардкор, дет и грайнд естество. 10 банди ще озвучават тази есенна среща, а един кемпер – подвижна кухня от Sandomax (http://www.streetkitchen.bg) ще убива глада с новия кулинарен проект Chilli Hills.

Но преди това трябва да накараме жаждата да отстъпи. Докато го правим, програмата върви изрядно с половинчасови сетове на Anti Future и Negative One. Трети са Fly The Flag, които гледахме съвсем на концерта на Dog Eat Dog през май, сега имат 3 нови парчета и чувам, че са отворили добре шоуто със ска/ пънк настроение.

Група Voyvoda e готова в 19.00 ч. Музикантите са нагазили в дървеното корито-рампа барабар с необходимите за размесване, накисване и втасване продукти. Грубият им манималистичен дарк уейв с пънк плънка с едновремешна опаковка сменя честотите на излъчване. За последните две седмици ги гледаме втори път на живо в София и паметта ни държи поне до толкова, че да се включваме в припевите на "No Рpassports" и "Старовремец"...

Любимият оркестър на малки и големи деградати Coprostasis застъпва на кратка смяна малко преди 20.00 ч. Лафовете на дон Коце се помнят трудно, защото ги сипе един след друг. Както винаги са готови да забавляват, подкрепени от обичайните лица на копромафията и няма да ви дадат съвет да седите кротко. И друг път съм ползвала това сравнение, но какво да се прави – пред рампата наистина има центрофуга на високи обороти. Сещате се, публиката аплодира възторжено и бурно остроумието на своя музикален идол. О, времена! Какви ли са поуките от съдържателни лирики на песни като "Наркофен криминоген", "Пиян и дрогиран, от повръщня окупиран"... Какви ли са? Ами бичуват проблемите на съвременната младеж и опасностите за подрастващото поколение, оставено на произвола на уличното възпитание, ха-ха.

Или пък чакайте малко - да чуем какво имат да кажат по темата следващите – група Ънален Диспут. Те са сърдити на всички и всичко, така че не го приемайте лично. Не е лесно да се каже какво точно свирят, но е видно, че го правят просто за купона.  

Става все по-хубаво. Малко хардкор ще ни дойде добре точно сега. Get Some! са тук, за да ни го дадат. При това право в лицето. Светльо от Brothers In Blood ни е довел отново приятелите си от Холандия, с които свири. Мачкането е кратко, но качествено, мармаладът придобива завидна хомогенност. Светльо съвсем на място ни напомня, че някои от тези момчета са ни гостували преди 10 години, когато свириха с I Reject у нас. Помните ли?, пита ни. Помним, Светльо, помним.

Много от нас са се домъкнали до Грайнда тази вечер заради Corpse, които без никакви задръжки можем да наричаме легенди, пионери на беге сцената и, разбира се, една от най-значимите банди на екстремния фронт у нас.

Предния ден са превзели Севлиево заедно с холандците с по-дълъг сет, както научавам от китариста Христо. Но за нас толкова - 30-ина минути. Това е достатъчно за банда от техния стил. Да знаете и самата аз не вярвам, на това което ще напиша сега – Corpse имат нов албум! Копеле, Corpse имат нов албум, това истина ли е? Седемнайсет години по-късно след единствения албум на групата "Horrible Existence", получаваме и втори - "Underground". Закупих си го и ще се наложи да издържи под натиска на големите ми надежди за това издание. Сега набирам смелост да го чуя, дано утре съм готова.

Разфасоването е първа специалност на тези четиримата – Иво-Иваша, Христо, Дани и Иво-Джипа. Музата беше оставена в мазето през 1998-а, но немирният дух на музикантите, както и предприемчивостта на техния съгражданин и нескрит фен Шута, поразбуди момчетата, както лично Иваша ми споделя. Да, разбудил ги е, а веднъж разпалиш ли тлеещите въглени, лумват в голям огън отново. След голямото "Добре дошли!" на плевенската дет/грайнд легенда на миналогодишното издание на Sea Of Black Fest, те сега дават втори концерт след "завръщането си" и не само. Записали са и нов албум, дискът се продава на богатия мърч щанд заедно с тениски и други глезотии с логата на участващите бандите.

Corpse са един от гвоздеите на програмата. Сигурно се раздаваме повече на техния сет, защото знаем, че няма да ги видим пак, или по-точно не още утре. Свирят нови парчета, свирят задължителния кавър на Brujeria и ни ритат обратно към 90-те.

22.00 ч. е и тези под 18 години – а те не са никак малко, са помолени да се прибират при мама и тати. Мерси, че дойдохте, хлапета!

А нас ни застрашават челюстите на нещо, което се нарича Piranha. С две думи Show time! Шута (на снимката) е признат шоумен, Шута е в добра форма и ако не откликнете на неговата покана да се отпуснете на дансинга – то на чия тогава!

Ицо Бузата е друг тип фронтмен - сериозен и фокусиран. Indignity е  една от най-сериозните групи, които богатата на банди едно време хардкор сцена на Варна, роди. Хубаво е, че ще ни зарадват с по-дълъг сет, но пък някои хора бързат да хващат градския транспорт и тълпата вече не е толкова гъста. В 50-те минути успяват да изсвирят доста парчета и някак да ни накарат да станем още по-нетърпеливи за концерта на Madball в София на 15 ноември. В музиката им има препратки към американската банда. А мен лично ме връхлитат спомени за летния хардкор фест във Варна, веднъж наречен Atmosphere Fest, следващия път - другояче, и събиращ хора от цялата страна в зала "Орбита"...

Чакаме си и изненадата. Група, която ще излезе без да е обявена. Вече сме се досетили, че тайният участник е Brothers In Blood. Появяват се след варненци, сетът им е кратък, от 4-5 песни – само хитовете, дет се вика. Ми няма как да се изпусне такава възможност, при която Светльо е в България и е загрял вече с Get Some! Чудесна банда за сингалонг упражнения, и сега нека всички заедно изкрещим: "Fuck You, Die Аnd Go Тo Jail"!

Заредени сме за цяла вечер! И можем да лепим петолевки по челото на DJ Panic Attack или Сашо от Last Hope чак до съмване, докато той изпълнява музикални желания на нас,  пияндурите, които последни ще паднем в битката с алкохола тази вечер.

Шиваров, нали на нас беше посветен Extreme Wasted Fest 2014?

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички