Оркестърът за народна музика на БНР откри новия сезон


Оркестърът за народна музика на БНР откри новия сезон

4348

Оркестърът за народна музика на Българското национално радио откри новия сезон с емоционален концерт онази вечер.

Най-ревностните почитатели на формацията с диригент Димитър Христов се насладиха на обновения репертоар в Първо студио на БНР. Както всяка година, и сега народният оркестър представи песни и произведения, които не се интерпретират от други изпълнители. Солистите Ангел Димитров и Любомир Владимиров – тамбури, Димитър Лавчев и Николай Петров - гъдулки (на снимката), Николай Антов – китара и Петьо Костадинов – гайда, заедно със специалните гости - солистките Гергана Дачинова – (ансамбъл Пазарджик), Дарина Славчева – (ансамбъл Тракия) и яркият Христо Косашки представиха седем премиерни изпълнения.

"След успешните реализации на "Ритъмът на Балканите", класиците на българската сватбарска музика "Музика в портрети" и турнето за 80-годишнината на БНР "Властелинът на ефира" през миналия сезон за новия ще направим още по-хубави неща" – каза диригентът Димитър Христов – "Акцентът ще е големият концерт за рождения ден на радиото на 25 януари 2015 в зала 1 на НДК. Подготвяме още три любопитни проекта".

Първият е "Уникалната България", който ще събере на едно място най-уникалното от българското народно творчество – музика, танци и песни. Това ще обедини есенцията на нашия фолклор.

След това ще бъде представено второто издание на "Ритъмът на Балканите", преминал при небивал интерес. В него ще бъдат включени едни от най-добрите музиканти от Балканския регион. През миналия сезон изпълненията бяха само инструментални, а сега ще има и гласове. За края на новия сезон ще има смесен концерт съвместно с малък симфоничен оркестър, народния хор и смесения хор на БНР.

"Идеята е това да бъде етно проект, който да обхване знакови песни и пиеси от фолклорното ни изкуство", допълни маестро Христов.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички