Виртуозна джаз китара рисува в Картини от една изложба


Виртуозна джаз китара рисува в Картини от една изложба

3673

Албумът "KIN" (2014) на витруозния джаз китарист и композитор Пат Матини (Pat Metheny) ще бъде представен в "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 25 октомври, след новините в 21.00 часа.
   
Още през 1980, когато става световна джаз звезда, китаристът Пат Матини си извоюва правото да записва каквото поиска, и така се появяват неговите повече или по-малко авангардни проекти за тесен кръг ценители наред с издания за широката аудитория. Паметна остава съвместната му работа с пианиста Lyle Mays през 80-те и 90-те години на миналия век, по-късно разнообразена от експерименти с музиканти като Ornette Coleman, Charlie Haden и Steve Reich.

Ето защо не ни изненадва, че при подготовката на албума "KIN" ("Родство"), виртоузът отново търси и преоткрива нови пътища за развитие в себе си:   
 
"Албумът с Unity Band от 2012 и турнето след това, по време на което изнесохме повече от 100 концерта, промениха доста неща в мен, и аз искрено исках да намеря начин да съхраня постигнатото и да го развия. Групата през това време се превърна в една от онези редки комбинации от изпълнители, когато цялото е по-значимо от сумата на съставящите го дялове.

Една нощ се събудих с натрапчивата мисъл да допълня концепцията за това единство ("unity"). При подготовката на следващия проект си представях създаването на платформа, която да поеме целия спектър от нещата, които бях правил дотогава,  от "Bright Size Life" до "Secret Story", от проектите с моята Group до "Orchestrion", и всичко това да е събрано на едно място. Та аз разполагах с такива музиканти като Chris Potter, Ben Williams, Antonio Sanchez, към които добавих мултиинструменталиста Giulio Carmassi, с които можеш да мечтаеш да направиш всичко.

Имах горещото желание да изградим по-сочна и оркестрирана звукова картина, с която да надхвърлим границите на стандартния инструментален квартет. Същевременно не исках да загубя енергията, фокуса и дълбочината, които показа бендът. Ако първият албум на Unity Band беше нещо като грижливо направен черно-бял документален филм на това, което записахме в студиото, то сегашното издание на Unity Group мога да оприлича с цветен филм, направен с Technicolor в IMAX версия. Тук ще откриете в дадена композиция, че има повече от една водещи музикални теми и това създаде известно напрежение при бързия преход от една тема към друга, добавяйки моментите за импровизации и сменяйки няколко пъти темпото.   

Нашият състав вече се казва Unity Group, "единство" е добър изказ, защото съдържа взаимовръзка и съпоставяне, съдържа идеята за хора, които съществуват и живеят съвместно по някакъв начин, все едно са под един покрив, и това се отнася и до заглавието на албума "Родство", двете думи взаимно се допълват. Родство носи значения като родова традиция, родствени връзки и други подобни отношения.
    
Що се отнася до тематиката на албума, то ние отново изследваме концепциите за развитие на света, за нашето единство със всичко и всеки около нас, за това, че всички ние в крайна сметка живеем в едно глобално село, и това е съзвучно с темите от албумите ми с Group – "Letter From Home" и "We Live Here", – завършва Пат Матини, цитиран от водещия на "Картини от една изложба" Сергей Шишов.             

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички