Сухишвили с танцовата постановка Рамишвили на турне в България


Сухишвили с танцовата постановка Рамишвили на турне в България

4463

Националният балет на Грузия Сухишвили пристига за гарстол в България.

Феноменалните танцьори ще поставят новата си програма "Рамишвили" в София на 29 октомври, Велико Търново (30 октомври), Русе (1 ноември), Варна (2 ноември) и Бургас (4 ноември) традиционно по покана на Degris Events.     

Постановката, която съчетава различни теми, представя един от най – драматичните танци в новата, модерна интерпретация на темата за войната. Агресията и жестокостта се противопоставят на емоцията на духовната сила и непоносимата болка от загубата на човешки животи. Въздействието на танца е подсилено от светлинни ефекти и ефектни облекла. Дизайнер на костюмите е Нино Сухишвили - внучка на Нино Рамишвили и Илико Сухишвили. Администрацията на Пентагона предоставя различни военни облекла на специалните части на американската войска, с които танцьорите участват в спектакъла. Специално за новата програма дългите коси на момичета от балета, характерни за националните грузински танци, са отрязани, и късите коси са боядисани в бяло. Със силни емоции новата програма и в частност танцът за войната бяха приети по време на трийсетте участия на грузинския балет в една от най-горещите точки в света – Украйна.
                   
Нино Сухишвили, родена на 15 ноември през 1964 -  внучка на основателите на националния балет на Грузия, е кръстена на великата си баба (1910 – 2000).През 2008 Нино Сухишвили отказва предложението да поеме поста министър на културата на Грузия, обяснявайки, че има свое собствено дело, с което е максимално ангажирана. По нейни думи, тя не иска да изостави ансамбъла, на който е представител трето поколение. От 1981 – 1986 учи в Художествената академия в Тбилиси. През 1986 е асистент на великия художник Симон Вирсаладзе, създал костюмите за Болшой театър и на Мариински театър. Нино е художествен ръководител на Сухишвили от 1988.

Спектакълът излиза извън реалността, преобръща света на танцово, музикално и театрално изкуство. Новата програма е взривяща стилова симибиоза с фокус върху класическия и модерен балет, съчетани с характерната за "летящите грузинци" техника на мъжете, които танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли, с енергичност и акробатични изпълнения и плавните, пързалящи се движения при жените. Музиката към спектакъла е представена от диджей и оркестър, композирана от Илико Сухишвили – младши. Дизайнер на уникалните костюми е Нино Сухишвили, внучка на Нино Рамишвили и Илико Сухишвили.

Илико Сухишвили
Филантроп, ексцентрик, родолюбец, Илико Сухишвили–младши, освен главен хореограф, е и автор на музиката на спектакъла "Рамишвили". Творческият гений - хореографът Илико Сухишвили - внук на основателите на трупата Нино Рамишвили и Илико Сухишвили, роден 1971, е дипломиран хореограф в Руската академия за театрално изкуство. Илико прави революция в традиционния грузински танц, смесвайки стилове и роли и осъвременявайки националния грузински танц с други култури. Илико колекционира необичайни музикални инструменти от различни страни. Любител е на високите скорости, управлява и притежава мотори с висок клас и с колекционерска стойност. Все още неосъществената му мечта е да създаде музика от звука на двигателите на моторите.

Нино Рамишвили
Живата легенда на Грузия - Нино Рамишвили, обявена за една от най–елегантните дами на века и определена като Желязната Лейди, е символ на елегантността и духовната сила и до днес. До края на жизнения си път на 90-годишна възраст, тя ръводи репетициите винаги на високи токчета и царствена осанка. Нейни портрети, рисувани от известни художници, са в експозициите на много световни галерии. Партньор на сцената и в живота и е Илико Сухишвили (1907 – 1985), с когото през 1945 основават  трупата.

Сухишвили
Създаден през 1945 в състав от 35 души под стълбата на стара сграда на Филхармонията, Националниян балет на Грузия за 69 години изнася над 10 000 концерта на петте континента, в 88 държави, а публиката, посетила концертите им, надхвърля внушителните 50 милиона. Най-добрият ансамбъл в света, според "Вашингтон Поуст", поставя рекорд в "Ла скала" - прецедент в историята на залата: публиката извиква танцьорите на бис 14 пъти. Сред най-големите почитатели на "Сухишвили" са Йосиф Сталин, Уинстън Чърчил, Елвис Пресли, Ив Монтан, Михаил Баришников, Шарън Стоун, Пеле и др. Съставът на Сухишвили е от 70 танцьори - мъже и жени, на възраст от 20 до 70 години. Десет музиканти се грижат за озвучаването на трупата.

Ансамбълът разполага с 600 автентични грузински костюми - ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Запазената марка на "летящите грузинци" - сабите и ножовете, са изработени от стари народни майстори.

Билети за спектаклите - в мрежата на "Ивентим"

http://www.eventim.bg 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички