Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Първично щастие и невъобразима хипноза с Yamato


Първично щастие и невъобразима хипноза с Yamato

4166

Я-я-я-я-я-м-м-м-м-а-а-а-а-а-т-т-т-т-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о!

Тъ-дъ-дъ-д-ъ-ъ-ъ-ъ-ъ-ъ-ъ-ъм!

28 oктомври 2014 е датата, на която свръхчовеците от Ямато (Yamato) разбъркват мозъка ми с палките за барабани.

Зала 1 на НДК е мястото и си признавам - побъркаха ме! 

Ритмите им предизвикват първично щастие, от което ти се иска да скачаш като обезумял, да крещиш от кеф – както правиш в планината, да си говориш с ехото на пещерите, да пляскаш силно с ръце и да не спираш, докато дланите не те засърбят и заболят.
 
Ямато се оформят като трупа през 93-та в Нара – една от 47-те префектури в Япония. До момента са изнесли над 2 500 представления на 51 различни точки по земното кълбо. От сайта им знам, че всяка година правят от 6 до 10-месечни околосветски пътешествия, за да представят новите си спектакли и вдъхновения. И споделят, че за тях е важно да вдъхновяват почитателите си. Така, отивам подготвена за поредната им изява у нас.

За да установя: по време на представлението ти си изцяло подвластен на звуците, които сътворяват японците. Музиката им е като вълшебен еликсир, който изливат върху голото ти тяло, което светкавично го абсорбира. Седалката под задника ти пулсира, за облегалката – не знаеш, нямаш време да разбереш дали изобщо е там. Стените в залата вибрират от ударните звукови  вълни, подът под краката ти трепти, стъклата на диоптричните ти очила – също. "Уат дъ фък?!", си мислиш. Та те не използват микрофони и барабаненето им отеква като в пещера. Побъркващо яко е!

Велики са и неслучайно тренират по над 10 часа дневно – енергията, която предават на публиката, е като дребна шарка – и да се опитваш, не оставаш безразличен: всички до един биваме заразени, независимо от възрастта, расовите и полови различия. Всеки удар по тайко барабаните е неслучаен. Всеки удар носи самостоятелна доза енергия, от която адреналинът се покачва. Да, концерт на Ямато ти доставя тръпка, сравнима с това да си на покрива на 15-етажен жилищен блок, стъпил на ръба – но не за да скочиш. А да се увериш, че, ако искаш, можеш да бъдеш "над нещата".

Тайко е перкусионен мембранофонен инструмент, който представлява своеобразно произведение на изкуството. Корпусът е боядисан и лакиран, като по него има изрисувани орнаменти, отразяващи различни етапи от културното и философско развитие на Япония. Някои модели такива барабани достигат до размер на едноетажна къща.

Ямато категорично впечатляват с ритуално барабанене, с хореография, с богато разнообразие от емоции. Новата им програма - "По пътя", е наистина чудесна.

Комбинацията от бойни викове, които приковават сетивата, и нежните мелодии на флейта телепортират съзнанието ти на огромна горска поляна сред танцуващи и любопитни горски същества. Където усещаш росата по тревата под стъпалата си и слънцето рисува лунички по лицето ти. Където музиката се разлива по вените, а ритъмът на тайко барабаните диктува този на сърцето. Там, където си част от пулсиращия вселенски орга(ни)зъм.

Магия! Невъобразима хипноза, поднесена първично и с финес. Съчетана с пряка комуникация с мен и с теб, с всички вас и нас! Защото "аз" сме "ние", обединени от смях и възхищение.

Чухме няколко "Благо-даря!", бяхме дирижирани и пляскащи в ритъм с барабаните.

Така че заслужено си припомням детската безусловна откровеност, за да изпиша с вик:

"Ямато, велики сте!"!

Снимки - в секцията "Галерия" 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички