Пътешествие в два свята с Милчо Левиев в зала България


Пътешествие в два свята с Милчо Левиев в зала България

5190

Новият диск на джазаса Милчо Левиев "Пътешествие в два свята" ще бъде представен със  специален концерт в столичната зала "България" от 19.00 ч. на 31 октомври.

Изключителният запис, съчетаващ джаз и български фолклор в изпълнение на хора Космическите гласове с диригент Ваня Монева, е реализация на "Музикална къща БНР" по повод на 80 години БНР "Властелинът на ефира".

Проектът е в две части. Първата е българска сюита по пет народни песни, които представят образа на жената. Втората е "Рапсодия в синьо", която Левиев специално е аранжирал и е адаптирал за народния хор и за Биг бенда като водещи са гласовете на певиците, а Левиев и Антони Дончев свирят на два рояла. При изпълнението на "Рапсодия в синьо" на Гершуин "космическите" певици припяват "Яж попарата"!

"Пътешествие в два свята" е разказ за творчески път на Милчо Левиев, започнал в България и развитието му в Америка като музикант. "Това е преплитане на етнически елементи с джаза, но в никакъв случай не се е получило фрак с потури. Това е житейската ми концепция, изградена върху различни човешки култури, защото винаги съм се интересувал повече от приликите, отколкото от разликите между хората", заяви Левиев на специиална пресконференция в БНР наскоро.

"Нова музика не се чува често в България – каза Хелия Чавдарова, директор на "Музикална къща БНР“. – Проектът е много сериозен и различен, в който е важна вселената, а не световете. Веднага след концерта в петък ще задвижим процедурата за кандидатстване на диска "Пътешествие в два свята" за награда "Грами".

"Това е свръхамбициозен проект. Съчетанието, което е направил Милчо Левиев, е нещо изключително. Нашият фолклор е много силен и когато е преплетен с джаз, се получава уникална етно и уърлд музика. Това трябва да се види и да се чуе по целия свят", отбеляза пък Ваня Монева,  диригент на Космическите гласове.

Двата свята на твореца, който неотдавна навърши 70 години, ще бъдат представени в родния му Пловдив около Коледа, а след това и в други градове на страната.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички