Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Пътешествие в два свята с Милчо Левиев в зала България


Пътешествие в два свята с Милчо Левиев в зала България

5210

Новият диск на джазаса Милчо Левиев "Пътешествие в два свята" ще бъде представен със  специален концерт в столичната зала "България" от 19.00 ч. на 31 октомври.

Изключителният запис, съчетаващ джаз и български фолклор в изпълнение на хора Космическите гласове с диригент Ваня Монева, е реализация на "Музикална къща БНР" по повод на 80 години БНР "Властелинът на ефира".

Проектът е в две части. Първата е българска сюита по пет народни песни, които представят образа на жената. Втората е "Рапсодия в синьо", която Левиев специално е аранжирал и е адаптирал за народния хор и за Биг бенда като водещи са гласовете на певиците, а Левиев и Антони Дончев свирят на два рояла. При изпълнението на "Рапсодия в синьо" на Гершуин "космическите" певици припяват "Яж попарата"!

"Пътешествие в два свята" е разказ за творчески път на Милчо Левиев, започнал в България и развитието му в Америка като музикант. "Това е преплитане на етнически елементи с джаза, но в никакъв случай не се е получило фрак с потури. Това е житейската ми концепция, изградена върху различни човешки култури, защото винаги съм се интересувал повече от приликите, отколкото от разликите между хората", заяви Левиев на специиална пресконференция в БНР наскоро.

"Нова музика не се чува често в България – каза Хелия Чавдарова, директор на "Музикална къща БНР“. – Проектът е много сериозен и различен, в който е важна вселената, а не световете. Веднага след концерта в петък ще задвижим процедурата за кандидатстване на диска "Пътешествие в два свята" за награда "Грами".

"Това е свръхамбициозен проект. Съчетанието, което е направил Милчо Левиев, е нещо изключително. Нашият фолклор е много силен и когато е преплетен с джаз, се получава уникална етно и уърлд музика. Това трябва да се види и да се чуе по целия свят", отбеляза пък Ваня Монева,  диригент на Космическите гласове.

Двата свята на твореца, който неотдавна навърши 70 години, ще бъдат представени в родния му Пловдив около Коледа, а след това и в други градове на страната.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички