Ватански песни от Петър Дънов за Деня на народните будители


Ватански песни от Петър Дънов за Деня на народните будители

5544

Учителят Петър Дънов - един от най-извисените българи, народен будител и духовен учител на много хора по света, създава над 120 авторски песни и музикални упражнения, както и всеизвестната Паневритмия.

Музиката в Школата на Бялото братство е сред най-мощните средства за духовна работа, хармонизиране и възпитание. Част от текстовете на песните са на езика на Белите братя – свещения Ватански език, – и ето какво споделя Учителят:

"Преди санскритския език е бил ватанският език, от който всичките езици черпят своето начало. В началото е имало един език, на който си говорили всички хора от всички народи. В стари времена са го наричали ватански език, сега го наричат мистичен език.

Всичките добри хора като се срещнат, те се познават, говорят си. Единият може да говори на български, другият – на френски, но разбират езика си. Нали на Петдесятницата, като бяха събрани апостолите, говореха на този език! Като говореха на всичките езици, разбираха се. Когато Духът дойде в човека, когато Любовта дойде, вие ще говорите на всички езици и онова, което говорите, ще ви бъде понятно".

Особеното при песните с ватански думи като "Махар Бену", "Венир-Бенир" и други, е, че не могат да се преведат – те са свещени песни, те са мантри, а някои от тях са взети от времето на Египет, когато са ги пеели в храмовете.

По повод  150 години от рождението на Учителя Петър Дънов, 100 години от неговата първа публична беседа и 70 години от земната му кончина, издателство "Бяло братство" решава да публикува на осем диска цялото му музикално творчество.

Първото издание от този цикъл, албумът "Ватански песни", записан с участието на Пламена Гиргинова – сопран, Магдалена Далчева – виолончело и Стефан Далчев – пиано, ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР, в Деня на народните будители, събота, 1 ноември, след новините в 21.00 часа.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички