Угасна светът на Уейн (Статик)


Угасна светът на Уейн (Статик)

4463

48-годишният Уейн Статик (Wayne Static), фронтмен на американската банда Статик-Екс (Static-X), почина на 1 ноември, дни преди рождения си ден на 4 ноември.  

Причината за смъртта не е известна, но запознати предполагат, че фаталният край вероятно е бил предизвикан от свръхдоза. Музикантът е издъхнал в съня си, твърдят неговите близки.

Уейн Статик бе основният двигател и душа на Статик-Екс. Творческият път на ексцентричния музикант се пресича за кратко с този на Били Корган в края на 80-те. Няколко години по-късно "псевдо-готик хипи проектът "Дийп Блу Дрийм (Deep Blue Dream) си спечелва известна популярност сред готик средите на Чикаго. Били донякъде помага за раждането на Статик-Екс, защото докарва за барабанист колегата си от музикалния магазин, където работи – Кен Джей Лейси. Именно под негово влияние Уейн се решава на сериозна промяна. През 1994 двамата се преместват в Лос Анджелис, където се отърсват от миналото и формират Статик-Екс. Към идеята са привлечени и роденият в Осака маниак на авангардна музика Коичи Фокуда (програмиране, клавишни, китари) и мош-басиста Тони Кампос, опъвал четирите струни за няколко калифорнийски дет банди.

След три години упорита работа, примесена с многобройни лайфове из местните клубове, случайно ги забелязва един човек с налудничав поглед, идиотски боядисана коса и сплетено на тънка плитчица подобие на брада. Името му е Дезмънд Фафара, а неговата нашумяла вече шайка Коул Чембър е била открита по подобен начин малко по-рано от небезизвестната мениджърка (и съпруга на Ози) Шарън Осбърн. Той веднага кани Статик-Екс за съпорт на няколко шоута. Следват успешни съвместни концерти с групи като Фиър Фекчъри, Слейър, Систъм Ъф А Даун... Останалото е история. Бандата остава в нея със специфичния си саунд -  насечени рок рифове, проста структура на песните, повторяемост и електронни подложки - в стандартите от края на 20-ти век, разбира се. И понеже журналистите немеят пред накъсаните китари с 4/4 техно ритъм, самите Статик кръщават музиката си  "дяволско диско".  Като създават код за идентичност на цялото това звучене.

За индъстриъл уклона на формацията съществува най-логичното възможно обяснение – за първи път идеята да се занимава с музика минава през главата на Уейн, докато е на концерт на Министри в края на 80-те. Той веднага събира в сака ластичните си дънки от къщата на техните в родния Шелби, Мичиган, и се премества в Чикаго, за да направи банда. Покрай две до трите нископлатени работи, които му плащат квартирата, Уейн успява да се забавлява по модела "от здрач до зори", а по това време сцената около легендарния лейбъл Wax Trax и групи като Фронт Лайн Асембли и Скини Пъпи има какво да предложи. "Никога не съм бил на хероин, обаче ядях гъби всеки уикенд и смърках кока непрекъснато", разказа с умиление Уейн Статик през 2001. От неговото обкръжение твърдят, че по това време пороците на музиканта се свеждали до бутилка "Джак Дениълс" след шоу...

Статик-Екс се разделиха през 2010, след което се събраха през 2012, а окончателно се разпаднаха през 2013. Групата има шест албума, първият от които - "Wisconsin Death Trip", придоби платинен статус. Последният диск - "Cult Оf Static", излезе през 2009.

Уейн Статик, който освен като вокалист и китарист се изявяваше и като кийбордист, издаде своя първи и единствен солов проект  "Pighammer" през 2011, припомня Billboard.

Покойният бе женен за актрисата от "филми за възрастни" Тера Врей (Tera Wray) и беше вегетарианец.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички