Химичната сватба на Брус Дикинсън


Химичната сватба на Брус Дикинсън

3958

Албумът на Брус Дикинсън (Bruce Dickinson) "The Chemical Wedding" ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 8 ноември, след новините в 21.00 часа.

Фронтменът на Айрън Мейдън е известен със слабостта си към литературата и това личи от текстовете на песните му както за бандата, така и в самостоятелните му проекти.

В албума "The Chemical Wedding", или "Химичната сватба" например, ще отбележим препратка в заглавието към едноименната книга на Christian Rosenkreutz, макар всъщност в него да откриваме цитати от произведенията на поета и художника WIilliam Blake. Това са най-вече поемата "And Did Those Feet In Ancient Time" ("И те вървяха в древните времена"), станала популярна като химна "Jerusalem", и миниатюрата "The Ghost Оf А Flea" ("Фантомът на бълхите"), послужила за обложка на албума "The Chemical Wedding" (на снимката).
 Тогава, през 1998 година, британските музикални класации са доминирани от изпълненията на Robbie Williams и Simply Red, но това не променя нагласата на Брус Дикинсън, който заедно с китариста Ейдриън Смит (Adrian Smith) събира група съмишленици за своя пети самостоятелен албум.

"Преди да започна да пиша текстове и да правя музика за даден албум, най-напред отивам в книжарницата, разхождам се между рафтовете с книги и търся нещо ново. Така попаднах на енциклопедия за алхимията, дебела книга с множество илюстрации от разни периоди, от древни гравюри до съвременни картини като на швейцарския сюрреалист H.R. Giger. В тази книга Blake заема особено място, както с илюстрации, така и с поезия, и когато видях картината му за Urizen и Los, тя наистина ме разтърси. Точно по това време вече бях започнал да пиша песните за албума и тогава ме осени мисълта да избера темата за алхимията като включа в песните WIilliam Blake. Върнах се обратно в книжарницата, купих изданието Selected Poems Of William Blake, започнах да го чета и ето какво се получи накрая", разказва Брус, цитиран от водещия на предаването Сергей Шишов.

Темите в диска са посветени на взаимоотношенията на човека с Бог, алхимията, за която стана дума, и окултните учения. 

Брус Дикинсън:

"Всяка песен има нещо като рамка, в която се развива. Първата песен е за страха, втората е за трагедията, третата е за съчетанието и може да си изберете песен или тема и да я сложите в рамката. Например една от песните е за падението и има заглавието "The Trumpets of Jericho", или "Йерихонските тръби". В Библията за Йерихонските тръби става дума, когато евреите завладяват този град, чийто стени рухват след като зазвучават тръбите. И така, не може да има изключение от този контекст, просто няма да сработи. Уж всичко е точно, но стените не падат. И какво ви остава да правите, как ще приемете този факт? А това е само елемент от цялото учение на алхимиците. Знаем ли какво са искали да правят в действителност? Те са се опитвали да направят нещо, което на практика е било невъзможно, прекарвали са своя живот в опити, проваляли са се всички, дори когато са били съвсем близо до успешен резултат. Как са се чувствали, как и защо са продължавали да работят в тази насока. Та ето така са построени песните в албума, а вие не е нужно да влизате в такива подробности, просто седнете, отпуснете се и се подгответе да ви халоса парен чук, защото това е наистина як хеви метъл албум. Но, ако искате да се поровите в детайлите, има какво да намерите между думите".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички