Кирил Калев празнува 60-годишен юбилей с авторски албум


Кирил Калев празнува 60-годишен юбилей с авторски албум

5558

Кирил Калев ще отбележи своя 60-ти рожден ден с най-новия си концептуален албум "Back To The Roots"("Назад към корените").

Сред гостите в специалната за музиканта изява са Петър Георгиев-Пешето, Михаил Шишков, Михаил Белчев, Иван Лечев, фюжън бенд Акага и Мартина Иванова. Музикалната изповед е в Sofia Live Club от 21.00 ч. на 18 ноември, вторник.

Както MySound.bg писа, поредицата Back To The Roots е история в звук на едно поколение, родено и отраснало с музиката на 60-те, 70-те и 80-те години. Авторските песни (някои двуезични) на единия от създателите на Радио FM+ и негов изпълнителен директор, а също посланик на България в Австрия, са вдъхновени от и посветени на български и световни поп и рок звезди, поети и композитори. "Музиката е моят вътрешен свят. Назад към корените, но това е звучене, което ни води към бъдещето", казва бардът.

Подобно на своя автор, известен с нестандартното си и многопосочно амплоа в света на комуникациите, дискът ни връща към стойностната традиция на поетите с китара. Калев е автор на музиката и текста на някои от тях, но в същото време представя и текстове на големи съвременни поети като Георги Константинов и Борис Христов.

Песента "Тя", посветена на Стинг, беше допусната до финалния кръг на музикалния конкурс "Златна пролет" 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=vXbfh5G1BiE&feature=share

А ето и няколко бележки на автора към песни от албума, всичките свързани с житейски истории и с историята на рок музиката:

"Най-щастливият мъж..." (The Beatles), музика Петър Георгиев-Пешето , текст Кирил Калев

"И до днес музикалната магия, сътворена от ливърпулската четворка – Джон, Пол, Джордж и Ринго - изпълва музикалното ми съзнание. Беше време, когато всяка нова песен се превръщаше в тема на разговор, имаше цвят, мирис, първо докосване до момиче, приятелски настроения и много фантазия за свободния дух на същото поколение, което живееше отвъд Желязната завеса. В песента "Най-щастливият мъж" преплетохме звуците и спомените си от най-великата епоха на поп музиката - 60 те години на 20 век!“

"Вземи се в ръце"... (Валди Тотев), музика и английски текст Кирил Калев, стихове Георги Константинов, със специалното участие на Мартина Иванова

"Щурците бяха българското измерение на музикалните ни мечти от онова време. Моето старо приятелство с китариста на групата Пеци Гюзелев, безкрайните нощни дискусии на тема музика, китари, усилватели и тонколони правеха мечтата реалност. Песента "Вдигни очи" на Валди ме вдъхнови да му посветя песен.

"Вечерен тромпет"... (Радой Ралин), музика Кирил Калев, стихове Борис Христов, със специалното участие на група Акага

"Стихотворението на Борис Христов пресъздава по неповторим начин два безкрайни свята - този на поета и този на музиканта. Двамата с Борис решихме да посветим песента си на незабравимия Радой Ралин".

"Любов"... (Михаил Белчев), музика и френски текст Кирил Калев, стихове Георги Константинов, със специалното участие на Михаил Белчев

"Доброто ми приятелство с Мишо Белчев е също от десетилетия. Музикалните ни нощи в незабравимата бащина къща в софийския квартал "Лозенец", около бялото пиано на майка ми, бяха весели, безгрижни, изпълнени със стихове и много песни. Френският текст в тази песен е моят дълбок поклон към френската културна традиция и великите "шансони" на голямата нация!"

Продуцентът и издател на концептуалния албум "Back To The Roots" Кирил Калев е експерт по интеркултурна комуникация и международни отношения, радио журналист, автор на песни и изпълнител, както и персонален коуч за развитие и мотивация. Има дългогодишен опит в акустичната поп и рок музика.

Повече от 30 години Кирил работи с много български и чуждестранни музиканти, автор и продуцент е на албумите "Градът" (1996) и "Никога не е късно" (2002) - съвместна продукция със създадената и ръководена с негово участие първа частна електронна медия в БългарияРадио FM+.

Комуникационната музикална програма на Кирил Калев и приятели "Езикът на музиката и изкуството за мотивация, вдъхновение и преодоляване на междукултурни бариери"  включва
 акустични концерти и мотивационни и корпоративни събития на живо. Жанрово разнообразни, песните, изпълнявани на български, английски и френски, пресъздават атмосферата на различни музикални култури и епохи.

Те са определяни от публиката и експертите като "вълнуващо пътуване и преживяване в света на музиката".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички