Максим Ешкенази открива Музиката на Америка № 5 с кино и класика


Максим Ешкенази открива Музиката на Америка № 5 с кино и класика

4117

Петият сезон на цикъла "Музиката на Америка", представен от музикална агенция "Кантус Фирмус" и фондация "Америка за България", ще бъде открит в зала "България" този петък, 21 ноември.

Концертът под диригентството на Максим Ешкенази и Оркестъра на Класик FM радио ще представи програмата "Кино и класика". В нея са събрани няколко филмови пиеси, превърнали се в класика, а също и класическа музика, добила огромна популярност, след като е използвана в киното.  Сред филмовите заглавия в репертоара са "Междузвездни войни", "Кръстникът", "Доктор Живаго", които ще се редуват с  любими на публиката класически пиеси.

Двама звездни солисти са поканени за концерта – в първата част пианистът Георги Черкин ще представи "Рапсодия в синьо" от Джордж Гершуин и една българска композиция, в която също се преплитат киното и класиката – фантазия за пиано и оркестър "Проксима" от големия наш композитор Борис Карадимчев, по мелодиите на неговите незабравими песни "Бяла тишина", "Хора и улици", "Оставаме", "Ако не беше ти", част от тях, също писани за филми. Българската част от програмата "Кино и класика" се допълва от култовата мелодия из филма "Осъдени души" от Митко Щерев.

Във втората част на концерта публиката ще чуе харизматичния цигулар Светлин Русев с бравурната Фантазия "Кармен" от Пабло Сарасате. Солистът ще покаже и своята страст към тангото с "Libertango" от Пиацола и "Por una cabeza" от Карлос Гардел – музика, която винаги свързваме с незабравимата танцова сцена на Ал Пачино и Габриел Ануар от филма "Усещане за жена".

Концертът се посвещава на 20-годишнината на Класик FM радио – основен медиен партньор на събитието.

Следващият концерт от цикъла "Музиката на Америка", отново с диригент Максим Ешкенази (на снимката), ще бъде на 30 януари със солист американската цигуларка Елизабет Питкерн. Както MySound.bg вече писа, тя е притежателка на забележителния инструмент "Страдивариус" Red Mendelssohn, цигулката за която се счита, че е вдъхновила филма "Червената цигулка", отличен с "Оскар".

Елизабет Питкерн ще свири пред българската публика Концерт в сол минор от Макс Брух

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички