Пътешествие през тайния живот на растенията със Стиви Уондър


Пътешествие през тайния живот на растенията със Стиви Уондър

4230

"Stevie Wonder’sJourney Тhrough Тhe Secret Life Оf Plants" е поредният избор на Сергей Шишов, водещ на "Картини от една изложба".

Двойният проект на незрящия гений ще бъде представен в поредното издание на предаването за концептуални албуми по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21.00 ч. на 22 ноември, събота.

"И тези, които знаят, да споделят с онези, които ги е грижа, за това, което растенията могат да правят".
Стиви Уондър

За влиянието на музиката върху растенията са правени много изследвания и експерименти. През 60-те и 70-те години на миналия век в САЩ е доста разпространена теорията, че растенията реагират на музика и звуци и техният растеж може да бъде повлиян позитивно или негативно дори чрез отделни тонове.

За това разказва и книгата Тhe Secret Life Оf Plants, или "Тайният живот на растенията" на американските изследователи Peter Tompkins и Christopher Bird, издадена през 1973. Наред с това в нея ще открием и множество примери за физическото, емоционалното и духовното общуване между растенията и хората.

Още на следващата година след нейната поява продуцентът Michael Braun се обръща към Стиви Уондър с молба да направи песен за документалния филм "Тайният живот на растенията" с режисьор Waldon Green. След като изслушват предложението на музиканта, силно впечатлени, продуцентите решават да му възложат да направи целия музикален съпровод към филма. Той първоначално отказва, защото точно по това време работи върху своя магнум опус "Songs In The Key Of Life" (1976), а и намира сериозен проблем: слепец да композира музика към нещо, което не може да види.

След издаването на "Songs In The Key Of Life" обаче Стиви се заема с възложената задача и я приема като предизвикателство. За целта изисква Michael Braun да му обяснява с най-малки подробности всеки визуален образ от филма и кара тонрежисьора Gary Olzabal да фиксира дължината на всеки фрагмент в зависимост от продължителността на отделните епизоди.

Музикантът полага съществени усилия, саундтракът се оказва сред неговите най-трудоемки проекти заради стремежа му да намери във всяко изпълнение адекватен изказ на идеите от книгата и филма чрез текст и музика. Например в "Same Old Story" той се опитва да превъплъти изследванията на Jagadish ChandraBose, който разработва апаратура, с която се измерва реакцията на растенията по отношение на различните дразнители, както и откритията на агронома George Washington Carver.  

Близо трите години работа на Стиви Уондър по този проект са белязани от доста иновативни хрумвания, най-вече при използването на цифровите синтезатори Computer Music Melodian. В музикално отношение може да се отбележи забележимото развитие по отношение на стила, чието разнообразие е ненадминато в неговото творчество дотогава. Мзикантът включва в композиционен план елементи от симфоничната музика, фънк, блус, Chants, ню ейдж и смуут джаз, ще открием също така влияния от африканския, индийския и японския фолклор.  

Филмът "Тайният живот на растенията" има премиера на 13 декември 1978, а на 30 октомври следващата година се появява и албумът с музиката към него.

Доста по-късно в свое интервю Стиви споделя, че, ако трябва да има само три заглавия от неговата дискография, които да го представят най-точно, това са "Songs In The Key Of Life", "Journey Тhrough Тhe Secret Life Оf Plants" и нещо по избор на слушателя между "Talking Book" и "Innervisions".
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички