В къща за фадо с Карминьо


В къща за фадо с Карминьо

3741

Капките дъжд навън са като сън за Лисабон. Ако гледаш през прозорците от ниско, за да виждаш само тежкото сиво небе и дъжда по стъклата, можеш да си представиш, че си някъде над червените покриви на града и към хоризонта се простира морето. Всъщност в Лисабон не вали чак толкова, че да свързвам автоматично дъжда с него, но пък има фадо и след снощния концерт на Карминьо днес всичко ми напомня за Португалия.

Почитателите на фадо в България за пореден път имаха възможност да се докоснат до една от най-големите звезди на тази музика. След удоволствието да чуем и видим у нас Крищина Бранко, Ана Моура, Мариза, Камане, Мизия и сладурите Диолинда, благодарение на "БГ Саунд Стейдж" дойде и фадищата Мария до Кармо де Карвальо Ребело де Андраде, със сценичен псевдоним Карминьо (Carminho). На сцената с нея бяха и музикантите Луиш Герейро (Luís Guerreiro) – португалска китара, Диогу Клементе (Diogo Clemente) акустична китара, и Марину де Фрейташ (Marino de Freitas) – акустична бас китара, турирали и записвали и с Мариза, както и с ред други имена от португалската фадо сцена.

Карминьо е новата фадо звезда, с три албума зад гърба си, последният ("Canto") излязъл съвсем наскоро, а първите два - "Fado" (2009) и "Alma" (2012) – с двоен платинен статус в Португалия. Хвалена от критиците като най-добрата от своето поколение, поздравявана за стилната еклектика на музиката си, тя все пак разказва, че държи много на традиционното фадо. Майка ѝ, известната фадо певица Тереза Сикейра (Teresa Siqueira), ѝ предава не само изкуството на пеене, а и историите и емоциите, които изплитат фадото.

В зала 1 на НДК на 2 декември Карминьо не беше особено многословна в началото, остави само музиката да говори – но малцина разбираха португалския текст. Започна с "A Ponte" от последния си албум, представи песни и от предишните, и по някое време започна да разказва по нещо за всяка една. "A Folha", по музика на един от големите португалски композитори Júlio Proença е с текст, написан от самата Карминьо – за белия лист и поета. "Meu amor marinheiro" – изпята с изключителна емоция, песен на жената, която ревнува своя мъж моряк от морето и океанските вълни. Нежната "Senhora da Nazaré" – за човека, чиято лодка потънала в морето, но накрая бил спасен – и за това, че може би всички сме като този човек и хората около нас ни спасяват. "Bom Dia, Amor (Carta de Maria José)" с текст, вдъхновен от произведение на великия португалски поет Фернанду Песоа, който разказва за невъзможната любов и за надеждата в нея, която дава сили за живот. Или "Saudades do Brasil em Portugal" на бразилския поет и композитор Винисиус ди Морайс за носталгията по родната страна. Всичко това, освен разказано с дълбокия гърлен глас на Карминьо, бе и изпято с майсторство и емоция, които не могат да те оставят безразличен. Които говорят на език, преодоляващ бариерите на страните и времето, говорят директно на сърцето. Затова и публиката я разбра и аплодира сърдечно. А в най-естествен жест при първия си бис "As Minhas Penas" певицата слезе от сцената, за да е по-близо до своите "гости", за да създаде атмосферата на "къща за фадо", в която просто има повече хора и липсват свещите и виното. След първите няколко такта Карминьо продължи без микрофон, достигаща само със силата на гласа си дори до последните редове, без прожектори, в тъмнина – истинска, вълнуваща, вълшебна.

Така и остава в представите ми – глас и емоция, като мост между хората и през времето. По-въздействаща на живо и заради крехкото си присъствие и топлата усмивка, превърнала се в проводник и чрез гласа, и чрез жестовете и изражението си на тази музика от другия край на континента, която говори, плаче и се смее направо от сърцето.

Сетлист:

A Ponte
Malva-Rosa
As Pedras da Minha Rua
Voltar a Ser
Folha
A Bia da Mouraria
Ruas
Senhora da Nazaré
Espera
Meu Amor Marinheiro
Instrumental
Alfama
Bom Dia, Amor (Carta de Maria José)
Disse-te adeus (Marcha do Raul Pinho)
Cabeça de Vento (Bolero do Machado)
Saudades do Brasil em Portugal
Uma Vida Noutra Vida (Fado Pechincha)
Marcha de Alfama
Escrevi o Teu Nome no Vento (Fado Carriche)


Бис:

As Minhas Penas (Fado Perseguição)
Malva-Rosa

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички