20 години На тъмно – балканско меню и много бира


20 години На тъмно – балканско меню и много бира

4331

Страхотните пичове от "На тъмно" чукнаха вчера цели две десетолетки.

По повода бяха решили да празнуват в столичния Mixtape 5, a всички гости бяха добре дошли!

Ако трябва да опиша само с няколко думи какво се случи през изминалата вечер, то ще звучи така: българско предястие, румънско основно и гръцки десерт. Абсолютен и истински балкански гювеч.

Малко след 21.00 първи на сцената излизат Milenita и Rebelites, които са невероятно добра комбинация. Клубът се пълни с бързината на излята в халба бира. Не може да се отрече, че подгряването си е чисто по-нашенски, много танци, пенлива течност и настроение до дупка.

Около 22.00 часа е ред на уникалните румънци Popa Sapka. Балканските ритми, комбинирани с молдовски, украински и руски напеви създават облика на музикалния им стил. Пеят на английски, руски, молдовски, румънски и ...български. Дебюта си направиха преди 4 години именно на "На тъмно" сцената на Spirit Оf Burgas. Оттогава всяко тяхно гостуване у нас е съпроводено с неспирен купон.

Въпреки че групата е за пореден път в България, все още кипи от реге-ска-етно емоция, която да сподели с една от най-отдадените публики, каквато е българската. Концертът на Popa Sapka доказа, че, въпреки народо-психологическите препятствия, българската публика - от крайно малък до крайно голям мащаб, умее да се забавлява и да създава атмосфера, пасваща на посланията на изпълнители от всякакъв калибър.

През целия си сет Popa Sapka не оставиха никакво съмнение, че най-добрата им визитка всъщност е тяхното сценично поведение, както и непрекъснат контакт с публиката, общите песни, думите на поне 4 езика, чистата емоция между аудиторията и изпълнителите, всичко това, което трябва за едно добро подскачане и разливане на бири. Звучат добре познатите "Perfect Man", "My Imagination", "Amerika Evropa", "Stop"…  Изявата им им завършва с невероятното изпълнение на "Хубава си, моя горо", а публиката пее с цяло гърло. Та какво било румънци да свирят българска музика!

След големите вълнения около основното ни меню, дойде ред и на гръцкия десерт. Locomondo идват за трети път у нас и все е по хубави поводи. Атиняните свирят смес от ска, реге и пънк. Те са първата група, която съчетава Карибско звучене с традиционни гръцки музикални елементи. През цялото време свирят на традиционни гръцки инструменти, в суматохата  разпознавам цигулка, гръцка гайда и баглама, създаващи свежо звучене и алтернативен подход на познатите форми на Карибската музика. И така, от България се пренесохме чак в Хавай.

Сутринта след такова парти е известна с това, че с комшията си разказвате какво се е случо вчера. Ако може южната и северната ни съседки да ни припомнят историите след третата бира:)

Снимка: Иво Стоянов

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички