Оратница празнуват 5 години на сцена


Оратница празнуват 5 години на сцена

5349

Една от най-успешните български етно фюжън групи - Оратница, ще отпразнува 5 години от създаването си в компанията на много фенове и приятели – VoxBox, Acid Folk Five, Selector Lazy Face, DJ Dharba, Kottarashky DJ Set, фолклорен ансамбъл Кипри и танцов ансамбъл Жар.

Специалното събитие е в столичния клуб Mixtape 5 от 21.00 ч. на 12 декември, петък.

Билети на цена от 10 лева – в магазин "Мухоморка", а по 12 лева на вход.

Оратница се събират край морето в края на 2009, където започват да експериментират, смесвайки български фолклорни песни с модерни стилове. Звукът бързо започва да заразява хората около тях и само седмици след завръщането си в София бандата печели националния конкурс Sofia Fusion Rally, който им осигурява договор с новосъздадения музикален лейбъл Fusion Embassy. Така се поставя началото на едно шеметно пътуване – в последните 5 години Оратница се превръщат в най-популярната българска фолклорна фюжън банда сред младото поколение у нас и по света. Залите на техни концерти всеки път са препълнени с фенове от всички възрасти, за които генетичната връзка с традициите и фолклора е преоткрита през модерни стилове като хип-хоп, дръм-ен-бейс и дъбстеп.

Успехът им далеч не се простира само в рамките на страната – още с издаването на първия си албум Оратница получават дистрибуция в няколко европейски държави, а след година едноименният им дебют става бестселър на един от най-големите световни дигитални разпространители (Cdbaby), звучи по стотици радиостанции на шест континента и печели хвалебствени ревюта в най-престижните списания за етно музика (fRoots, Songlines, Folk Forum).  Българска народна музика с вокали, кавал, тъпан, перуански кахон и австралийско диджериду – новият стил, наречен шеговито "булгар бийт", бързо печели публиката и Оратница често участват в престижни фестивали, имат самостоятелни турнета и изнасят концерти в Малайзия, Норвегия, Русия, Италия, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Словакия, Унгария, Русия, Сърбия, Чехия и други.

Пет години след началото те са новите музикални посланици на България и техният път нагоре тепърва започва! За да отпразнуват първите крачки по него, Оратница и Fusion Embassy подготвят незабравим концерт, който освен музиката на Оратница ще включва:

VoxBox - Музикално бийтбокс пътешествие на Павел Терзийски и SkilleR из афро, арабски и ямайски песнопения, примесени с хип хоп, дъб, техно и джаз.

Acid Folk Five - Оригинален ейсид фолк фюжън или традиционен фолклор, с поп, фънк и ейсид джаз звучене.

Selector Lazy Face - Жизнерадостно реге, ска, шейсетарски соул и неподвластен на времето фънк.

DJ Dharba - Уникална селекция от Balkan beat & Psychedelic folk.

Kottarashky DJ Set - както винаги подбран, нестандартен балкански сайкъделик

Много специално допълнение към вечерта ще са фолклорен ансамбъл Кипри и един от най-старите танцови ансамбли в България Жар, който ще води традиционното за концертите на Оратница хоро̀.

Междувременно Хорхе (диджериду), Християн (кавал, вокал), Иван (вокал) и Бъни (тъпан, кахон) вече записват втория си албум, който се очаква в първата половина на следващата година. Той ще последва едноименния им дебют, издаден от лейбъла Fusion Embassy преди 3 години.

"В новия албум ще запазим типичното за групата звучене, но с взривяващи аранжименти, вплитащи хип-хоп, трап, дъбстеп и др. Ще рапираме за костенурки, таралежи, ръченици и чардаци, ще представим повече и по-малко известни народни песни, разбира се, трансформирани и изсвирени от нас така, както и ние не сме очаквали", разкрива Християн Георгиев. За времето от записите на своя дебют, групата е развила не само музикалните си умения, но и технологиите зад изпълненията си. И екзотичната комбинация от перуански кахон, австралийско диджериду и български тъпан, вокал и кавал е развита в новите песни с авторски ефекти и софтуерни подобрения.

"Първият албум на групата им отвори вратата към международната музикална сцена. Вторият няма да остави никакво съмнение кои са Оратница и как може да звучи българската музика през 21 век“ - обещава продуцентът на албума Тим Гюбел от Fusion Embassy.

Съвсем наскоро пристигна и добрата новина, че групата е поканена да представи музиката си на най-големия и престижен шоукейс фестивал в Европа Eurosonic Noorderslag 2015, който ще се проведе през януари в Грьонинген, Холандия. В последното десетилетие той се превърна в среща на всички професионалисти в музикалния бизнес на Стария континент, които търсят най-новото и горещото на европейската музикална сцена. Преди Холандия музикантите са поканени да изнесат концерт в Гент, Белгия, където фенската им маса се увеличава с всяка изминала година.

Още -на:

FB Event: https://www.facebook.com/events/378921328940624/
FB Page: https://www.facebook.com/oratnitza/   
FE at FB: https://www.facebook.com/fusionembassy


 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички