Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Boyz II Men – The Voice Of America за първи път в София


Boyz II Men – The Voice Of America за първи път в София

4226

Хайде, нека да си го признаем!

"Вносният" концертен живот в България мощно зацикли от половин година насам. Като изключим няколко денс балета, (полу)оперни звезди и малко сръбски турбо-фолк, нито едно топиме не е гастролирало у нас от лятото.

Някои от многобройните промоутъри се покриха в "чакане на по-добри времена", които едва ли някога ще доживеем, а т.н. развлекателен бизнес мина на изкуствено дишане. Дано да е временно!
 
Затова смело заявявам, че концертът на Boyz II Men в зала 1 на НДК миналия петък е "вносното" музикално НАЙ-събитие на второто полугодие от 2014. Точка!

Тук не става дума за лайв на позалезли екс-звезди, а за артисти с нов (много силен) албум - "Collide", излязъл преди месец и половина. В бонус – новият сингъл "Losing Sleep" е чак неприлично добър.

Boyz II Men са трио (преди 2003 бяха квартет) с 11 студийни албума и 5 N 1 хита в Америка. Имат 4 награди "Грами" и са на сцена почти четвърт век. Певците все още носят духа на Motown и оня екзотичен "ню джак суинг стайл". Те са си направо ар-ен-би ЕПОХА в световната музика.

Над 3 000 души бавно пълнят зала 1 и с изненада откриват само три стойки за микрофони на сцената. Позитивизмът им обаче е в пъти повече, независимо от близката среща със сингбека след малко. Коледният дух води истински ценители на среща с любимците им от началото на 90-те години на 20-ти век. Мяркат се  Коцето Калки, Лео, Део, Момчил Колев, Станимир Гъмов и много други подобни лица от бранша.

20.15 часът (май стана постоянно в НДК), кратко ефектно интро на видеостена в стил ранни MTV и VH-1 със смазващо добър саунд. В рамките на 2-3 минути си припомняме наистина внушителната музикална история на попорасналите вече момчетата от Филаделфия.

После Нейтън, Шон и Ваня (хич не мяза на никоя Ваня, ама хайде), влетяват (ама буквално) на сцената целите в черно, подобно на RUN-DMC в най-добрите им години. Ударно вокално денс начало с "Believe /Muzak" и уроците по пеене за най-напреднали стартират в продължение на 80 минути.

В интерес на истината, Нейтън и Ваня (дето не е жена) са си поразвалили кръшните фигури отпреди 25 години, но в танците продължават да са като пружини. И си казваш, за какво им е на тези симпатяги балет и оркестър, те са си всичко това в едно само с глас и енергия.

Публиката започва да става още на първите парчета независимо, че основно са балади: "On Bended Knee", "Please Don't Go", "Uhh Ahh", "Four Seasons Оf Loneliness" и кавърът на G.C. Cameron – "It's So Hard Тo Say Goodbye Тo Yesterday". Подложките са качествени, с много беквокали, но микрофоните на изпълнителите са солидно пресилени, а при зверските гласища на тримата в пикови моменти ушите болят фронтално срещу сцената.

Някъде в началото Шон Стокмън прави забавно интервю с две свои фенки, съответно на 6 и 7 години, които се справят прилично с английския и си докарват бурни аплодисменти.

В средата на този доста икономичен откъм време концерт, групата отдава традиционна почит на легендарната компания Motown, дала на света едни от най-големите американски звезди в историята на музиката. Следва кратка танцувална "китка" с хитовете "Money (That's What I Want)" (Barrett Strong), "It's The Same Old Song/Reach Out I'll Be There" (Four Tops) и "Amazed" (Lonestar).

Тук предвкусваме поне едно парче от брилянтния нов албум, ама така и не го дочакахме. Явно верни на максимата при първи гастрол в нова страна да се изпълнява само The Best Of, вокалистите ни подкарват с половин час емблематични балади, в които пеят като хали. Редят се "Water Runs Dry", "A Song For Mama" и "I'll Make Love To You", като на последната се случва и обещаната изненада за дамите в първите редове на оркестрината. Триото изнася огромни букети от червени рози и раздава на воля, пеейки една от най-великите си и успешни песни.

Следва чакан финал за подскачане с първия мегахит на групата -  "Motownphilly" от лятото на далечната 1991. Цялата публика е на крака и танцува ли, танцува. Ясно е, че ще има бис, досещаме се и кой ще е той. Епохалната балада "End Оf Тhe Road", големият световен чартбрейкър на 92-ра, станал хит N 1 в САЩ за   цели 13 седмици, покорил и класациите по цялото земно кълбо от Великобритания до Нова Зеландия и Австралия.

Като за първи път в България – толкова!

Гостите обещаха - по традиция, че ще се върнат пак скоро. Гласовете им са в такава форма, че могат да се връщат поне още 20 години.

Въпросът е има ли смисъл да бият пак толкова път от уютното Тhe Mirage Hotel & Casino в Лас Вегас, където пеят всеки петък, събота и неделя. Снимка: Асен Тонев

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички