Възпяха цикъла Музиката на Америка


Възпяха цикъла Музиката на Америка

3488

Вторият за този сезон концерт от цикъла "Музиката на Америка" предстои в зала "България" в края на този януари.

Както MySound.bg нееднократно писа, събитието е представено от "Кантус Фирмус" и фондация "Америка за България", а специален негов гост е американската цигуларка Елизабет Питкерн, една от най-харесваните солистки отвъд океана.

Тя е известна също като притежателка на забележителната цигулка Stradivarius - Red Mendelssohn от 1720, инструментът, за който се счита, че е вдъхновил отличения с "Оскар" филм "Червената цигулка" на режисьора Фр. Жирар. Именитата гостенка ще свири пред българската публика на 30 януари от 19.30 ч. с Оркестъра на Класик FM радио, а на пулта ще застане диригентът Максим Ешкенази. Цигуларката ще представи романтично - виртуозния "Концерт за цигулка и оркестър №1 в сол-минор" от Макс Брух.

Елизабет Питкерн произхожда от семейство на музиканти. Тя започва да свири на цигулка на тригодишна възраст и прави своя дебют с оркестър на 14 години с "Концерт за цигулка №3" от К. Сен-Санс. Продължава музикалното си обучение в Лос Анджелис, където учи при видния професор по цигулка Робърт Липсет в Университета на Южна Калифорния. По-късно преподава там в продължение на десет години. Участник в Marlboro Music Festival, Питкерн изпълнява камерна музика с членове на струнните квартети Джулиард и Гуарнери. Дебютира в Ню Йорк през 2000 с New York String Orchestra в Alice Tully Hall ("Линкълн център") и свири като солист с Оркестъра на Филаделфия. Елизабет Питкерн е президент, директор и художествен ръководител на Luzerne Music Center Festival, (щат Ню Йорк). По време на нейните турнета отделя време за изнасяне на майсторски класове. Изявявала се е като солист с оркестрите Alexandria Symphony, ProMusica Arizona, камерен оркестър McGill (Канада), Glens Falls Symphony, и е концертирала на фестивала Astoria Music и на конференцията на ESTA (European String Teachers Association) в Оксфорд, Великобритания.

Освен участието на Елизабет Питкерн, в концерта на 30 януари ще бъдат изпълнени и две оркестрови композиции – една от най-популярните симфонии в музикалната литература – "Симфония №5" от Лудвиг ван Бетовен, както и световна премиера на композицията "Earth Rites" от Роджър Пшитулски. Творбата е създадена специално за събитието и е посветена на Оркестъра на Класик FM радио. По думите на Р. Пшитулски темата на тази пиеса е фокусирана върху Земята и процеса на раждането на една планета. "В музиката на творбата има моменти на спокойствие, напрежение, кинетична реакция и радост", казва авторът. Младият американски композитор Роджър Пшитулски ще пристигне специално за концерта и ще участва в подготовката на оркестъра за премиерата.

Билетите за концерта са в продажба на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България". Работно време: понеделник – петък – 9.30-13.30 ч.; 15.00-19.00 ч. Продажба online на www.ticketsbg.com.

"Кантус Фирмус" АД е водеща българска музикална агенция, която се занимава с организиране на концерти и концертни пътувания. Тя съществува от 1995 първоначално като част от Класик FM радио.

Агенцията е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти и състави, сред които, Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Мидори, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Генадий Рождественски, Пинкас Цукерман и много други.

www.cantusfirmusbg.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички