Истинският Фактор (без Екс)


Истинският Фактор (без Екс)

6456

Днес един от най-емблематичните гласове на българската рок музика -  Оги Цолов от Фактор, ще лети за ЮЕсЕй в продължение на 12 часа.

Същият този Оги Цолов пя снощи като хала в клуб "Микстейп" 5  пред около 300 души, само "олдскуул публика.

Фактор е жив и съвсем не е "екс"! Упоритостта и професионализмът на Веселин Тодоров поддържат легендата вече над 4 декади, а фо̀рмата на понатежалите ветерани е все така смайваща. Защото те имат план - ясен и подреден, за месеци, дори години напред. И няма никакво значение кой в коя точка на планетата се е запилял. Когато се разпратят "призовките", старите бойци палят машината Фактор и спретват качествен концерт, турне или дори нов албум, който пристига до края на тази година.

След прекрасното включване в проекта BG Rock Symphony и експерименталния им акустичен лайв, музикантите решиха да закрият символично зимния си сезон с добър рок концерт в сряда вечер по средата на януари. Очаквано в леко неприятно студения клуб се събраха само истински ценители и дългогодишни колеги на музикантите.

Толкова посивели коси и грамофонни плочи от "Балкантон" на едно място аз лично не бях виждал отдавна. Сигнал са в почти пълен състав (без Данчо) на първа линия. Емо Анчев (Конкурент) и съпругата му също са в клуба. Съпортва веселата и солидно утвърдена банда на Наско Ди Стефано – 7ЕДЕМ. Гледам ги на живо (както и Фактор) за първи път в живота си. Така се случва понякога!

7ЕДЕМ са железни! Група за всеки клуб и идеално изкарана вечер. Раздават се изцяло и за 30 минути вилнеят като Madness в най-добрите им години. Дузина познати около мен кокорят очи с въпроса: "Ама и този хит ли е техен?". Ами, техен е! Ама не ги дават достатъчно често по телевизията и затова са тези въпроси.

За половин час щурият квартет минава през всички стилове на поп и рок музиката. Праска своите си хитове, плюс две чисто нови парчета (едното е на Ники де Палма и се казва "Синя шкода") и финишира с една от емблемите си - "Още една бира пор фавор", изпратена с одобрителни аплодисменти. Перфектният съпорт за старите кучета!

Следва кратка пауза, в която Весо тегли импровизирана томбола от номерата на входните билети и няколко човека си тръгват с готини модерни музикантски джаджи. Още един бонус от майсторите!

90- минутният ударен сет на Фактор включва и 5 нови песни, които имат същия заряд и хитовост на класиките им от 80-те. Останалото са радио оупънър до радио оупънър (парче, което открива всеки кръгъл час в плейлистата след точното време).

Има и непредвиден втори бис в самия финал, когато Фактор повтарят "Съседката", но това е час и половина по-късно. До тогава публиката пее солидно вечни теми от "Приятели", "Високото момиче", "Главната улица", "Самотният", "Китара на перона" (първата малка плоча още от 70-те), "Ако днес те отмине приятел" и всички останали хитове, превърнали група Фактор във фактор през славните "Балкантон"-ски времена от миналото.

На барабаните 64-годишният "щурец" Георги Марков блъска като машина, Румен Лозанов смазва клавишите, а Тодор Андонов продължава да е блестящ на китарата. За една от новите песни (изсвирена за първи път на живо), помага и Наско от 7ЕДЕМ с втора китара. Звукът на "Микстейп" 5 е много добър, единствено озвучителят дреме на моменти. Извинявам му се, ама толкова брум и микрофонии не са в реда на нещата при такава качествена и сработена банда на сцената.

Фактор е една от последните оцелели български групи, за които текстовете на песните ИМАТ ЗНАЧЕНИЕ, а мелодичните и запомнящи се от раз припеви ги правят професори в сложното изкуство да се харесаш слухово за отрицателно време на огромен брой хора.

Учете се, младежи, учете се!

А ти, Оги, прави каквото ще правиш там при Обама и се прибирай тук за обещаното турне. Че има да наваксвам това, което съм изпуснал през 80-те.

До скоро, Фактор!

Сетлистът на Фактор от "Микстейп" 5:

Главната улица
Ако днес те отмине приятел
Непредвидливост
Китара на перона
Не ме събуждай
Твоят път (Просто лети)
Срещу времето
Остани
Съседката
Самотният
Басист
Диалози
Високото момиче
До последен час

Бис 1:

Приятели

Бис 2:

Съседката

Снимки на Тонина Манфреди - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички