Tangerine Dream отварят Замъкът на Кафка


Tangerine Dream отварят Замъкът на Кафка

3635

Албумът "Franz Kafka – The Castle" (2013) на Tangerine Dream ще прозвучи в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" на БНР в събота, 17 януари, след новините от 21.00 ч.

…Стаята в колибата на Герстекер бе осветена само от огъня в огнището и една угарка от свещ, на чиято светлина в една ниша, прегърбен под издадените там криви греди на покрива, някой четеше книга. Бе майката на Герстекер. Тя подаде на К. треперлива ръка и го накара да седне до себе си, говореше с труд, трудно ѝ се разбираше, ала това, което каза…

Това са последните редове, прекъсващи по средата на изречението, от недовършения роман Das Schloß, или "Замъкът"(The Castle на английски) на Franz Kafka, които липсват в иначе отличния български превод от 1982 на издателство "Народна култура".
 
Сюжетната линия ни представя историята на К., който пристига в бедно село, над което се извисява странен замък. Попада в мрачния свят на селяни, държани във веригите на абсолютното подчинение към чиновниците от замъка, които живеят обособено и имат абсолютна власт. К. решава, че трябва да се срещне с чиновника Клам, независимо че му е ясно обяснено, как мимо неговата воля това не може да стане.

Kafka започва да пише романа "Замъкът" на 27 януари 1922, когато пристига в планинския курорт Špindlerův Mlýn (Чехия) и след смъртта му през 1924 неговият приятел и писател Max Brod го подготвя и пуска за печат през 1926. Както пише Brod, Kafka е споделил, че историята на К. ще завърши в селото, където ще намери смъртта си. По-късно обаче в писмо до приятеля си от 11 септември 1922 Kafka заявява, че се отказва да продължи работата си върху "Замъкът", никога няма да се върне към нея, затова и тя е с незавършено изречение накрая.

Нещо повече, Kafka императивно изисква след смъртта му Brod да унищожи всички негови творби, което за щастие не се случва, и така пред нас се представя един от знаковите писатели на ХХ век.

Романът "Замъкът" намира своя прочит и сред музикантите от германската група за електронна музика Tangerine Dream. Ето какво споделя Edgar Froese: "Има скрита тайна зад този незавършен роман от Franz  Kafka. "Замъкът" никога не е бил възприеман като описание на някаква постройка, както може би някои предполагат. Kafka навлиза навътре и много по-дълбоко в насъщните ни проблеми".

"Историята в "Замъкът" ни представя изследване на човешката природа и на нашето общество. Нейната интерпретация може би е най-голямото предизвикателство за Tangerine Dream", признава музикантът, цитиран от водещия на "Картини"-те Сергей Шишов.   

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички