Балкански фестивал Бохеми в неравноделен ритъм насред Банско


Балкански фестивал Бохеми в неравноделен ритъм насред Банско

4183

Банско ще посрещне за първи път балканския фестивал "Бохеми" това лято.

Събитието, което  ще се състои на градския площад на 26 и 27 юни, ще събере всички, които кипят в ритъма на балканската си кръв. Сред обявените засега участници са Желко Йоксимович, Каролина Гочева и Иво ПапазовИбряма. Предстои да бъдат анонсирани още много балкански звезди, оркестри и брас бендове. За кулинарните ценители също е помислено – разнообразието от кухни ще подхожда на изобилието от забавление, което "Бохеми" ще предложи . Фестивалът ще е със свободен достъп и ще се състои по инициатива на община Банско, а организатор на събитието е "Бохемия Ентъртейнмънт".

Какво е да носиш балкански дух и характер? Какво е да притежаваш особеност единствена по рода си, грабваща, непреходна и често чудновата по очарователен начин за чужденците? Това е да се забавляваш, да черпиш с пълни шепи от живота. Балканският живот е бохемски живот. Въпреки че думата произлиза от френски, тя носи именно духa на балканеца -  артист, който издига в култ свободата и има нестандартни идеи за своето време.

Такъв е и първият хедлайнър на фестивала – Желко Йоксимович. Известен е с хитовете "Ljubavi", "Lane moje" и "Nije ljubav stvar" и с артистичния си псевдоним The Master Оf The Balkan Ballads. Когато излиза на сцена, не се притеснява да се раздаде на публиката, както балканската му емоционалност му диктува. В музиката му са вплетени традиционни фолклорни инструменти, поп баладичност и затрогващ темперамент. Именно тези характеристики го превръщат в най-популярния и талантлив певец и композитор в Сърбия.

От българска страна ще чуем един световноизвестен музикант, носител на множество награди, между които специалната награда на БГ радио за ролята си на посланик на българската музика по света и наградата на публиката на BBC RadioКларнетистът Иво Папазов - Ибряма е ”Слънцето на кларинета”, в музиката му е събрано всичко, което може да накара човек да мечтае – страст, лиричност, диви вълни от пъстроцветни звуци. "Благодарение на него светът знае, че нашият джаз е страхотен. Той е култ", коментират от BBC Radio.

Сред мъжкия състав изпъква едно балканско цвете – поп дивата Каролина Гочева. Македонското девойче има  пет студийни албума. Певицата е работила с някои от най-популярните балкански изпълнители като Влатко Стефановски, Младен Маекович, Весна Малинова. Гласът ѝ е определян като "магически и многопластов",  а нейният тембър приляга на всяка душевност.

Балканският фестивал "Бохеми" е първият по рода си за България. С концепция да съчетае музиката, културата и кухнята на Балканите,  събитието акцентира върху усещането за свобода и искрено веселие.

Бохем е човек на изкуството, творец, който не се интересува от бита толкова, колкото се забавлява. "Бохеми" е празненство на неравноделния ритъм, тъпаните и горещата източна кръв, където всеки ще може да намери къс от себе си. Фестивалът ще се случи сред очарованието на лятно Банско, в подножието на красивата Пирин планина, а най-популярните балкански изпълнители ще станат част от програмата на "Бохеми", представяйки културното разнообразие на държавите си.

Достъпът до фестивалната зона ще е свободен, за да може възможно най-широка аудитория да усети духа на уникалната проява.

https://www.youtube.com/watch?v=z7OvpjplJ_8

https://www.youtube.com/watch?v=TBPcvkEqTG8

https://www.youtube.com/watch?v=GSFHHL9JNN0

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички