Електрическата симфония на Tangent в Картини от една изложба


Електрическата симфония на Tangent в Картини от една изложба

3677

Формацията Tangent е сравнително добре позната у нас от 2003, когато членове на шведската група The Flower Kings, на британските Parallel Or 90 Degrees и Van Der Graaf Generator, както и мултиинструменталистът Guy Manning се обединяват и започват впечатляващ експеримент с вкус към симфоничния прогресив рок и епичните композиции, към който добавят елементи от джаз рока на 70-те години.

Издават 6 албума и чак след това се решават да се заемат с концептуален проект, силно повлияни от Игор Стравински и неговия балет "Пролетно тайнство" (на френски "Le Sacre du printemps"). По тази причина избират заглавието на албума също да е на френски - "Le Sacre du travail", или "Тайнството на работата". Той съдържа пет действия и има пояснението, че е "електрическа симфония", а може да се каже дори, че е музикален съпровод към филм, но без филм.

Избират тема, която да засяга всеки от нас, и така ни представят обичаен работен ден на редови жител от Западния свят. Ритуалът на свещенодействието при работа на нашия съвременник започва още със събуждането, следва пътуването сутрин през хаоса на задръстванията, когато трябва да прекоси 30 мили, за да се озове следобеда с умора от корпоративния живот и с единственото оправдание да си купи жилище. После да слуша до оглупяване приятелския диджей по радиото, докато виси на магистралата, прибирайки се вкъщи. Там пък го чакат семейните дрязги и телевизията, която трябва да го научи как да запълни живота си със смисъл.  

Автор на текста и музиката е Andy Tillson, който разказва в интервю:

"Дълго време отхвърляхме идеята за концептуален албум и накрая се решихме. Искаше ми се обаче моята концептуална идея да привлече колкото може повече хора да я слушат. Исках да се открият в нея и тя да има някакво значение за тях, при това пряко, не чрез изкусни метафори. Никога не съм искал да пея за нещо като "Хобитът" например, та аз живея в най-обикновена къща, до мен има малък супермаркет и обществено училище. Затова исках да пиша за нещата от този свят, да ги представя каквито са, без етикети "добри" или "лоши".

"Повечето от стиховете се появиха лесно, не ги записвах, а просто пеех каквото чувствах за най-различни неща от живота. Направих много проби, роди се такова множество идеи, че в един момент реших да спра, върнах се към началото, избрах най-доброто от тях и така се оформи онова, за което исках в крайна сметка да пея, и то стана съвсем естествено. От дете, трябва да си призная, съм влюбен в творби като "Concerto For Group & Orchestra" на Jon Lord с Deep Purple и оркестър, и "Five Bridges" на групата Тhe Nice с Keith Emerson, но ще споделя и за "The Days Оf Future Past" от Тhe Moody Blues – идеята им да разделят един ден на части и да ги сглобят в един албум, -  нещо подобно има и Roger Waters с неговия "Amused Тo Death".

В същото време през 2006 заедно с Tangent направихме наша версия на "Le Sacre du printemps" от Стравински. Когато разбрах за всички препятствия, които той е трябвало да преодолее, за да я наложи, това ме вдъхнови страшно много, даде ми хъс как да подходя. Шест години по-късно обаче се позовах на музиката от Debussy при избора на музикална форма – без ритмична секция, дори без постоянно задаване на темпото, – и  всичко това използвах при композирането на "Le Sacre du travail". Работата ми отне повече от година и половина", завършва Andy Tillson.
   
В записите наред с него участват Jonas Reingold (The Flower Kings, Karmakanic) на бас китарата, китаристът и певец Jakko M Jakszyk (King Crimson, Level 42), Theo Travis (Soft Machine, Steve Wilson Band) на духови инструменти, Gavin Harrison (Porcupine Tree) на барабаните, певецът David Longdon (Big Big Train) заедно с Riкard Sjoblom (Beardfish) и Guy Manning.
 
"Le Sacre du travail" щe бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 31 януари, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички