Звезден прах и разноцветни хармонии с Fink


Звезден прах и разноцветни хармонии с Fink

4562

Мястото е Sofia Live Club, датата -  2 февруари, часът  - около 22.22.

И аз се намирам в тълпата ентусиазирани хора, които с нетърпение очакват първия концерт на Fink у нас.

Думата "fink" в Америка означава някой, на когото не можеш да разчиташ. Когато Finn Greenall започва да се занимава с електронна музика много семплира, което било незаконно. Първите му записи са нелегални на 95%. Така че били много "fink" – направени от записите на други хора.

Бири, високи чаши с шампанско, девойки с маслинки в коктейлите,  уиски в ръцете на мъже с бомбета.  Романтично осветление, прегръщащи се хора по лъскавите черни канапета, и звучене на лепкави гланцирани целувки. Баровете са отрупани от хора, чакащи за поредното питие, с което ще стимулират сетивата си на достатъчно високи честоти, за да почувстват музикалната вълна, която ще ни залее подобаващо.

На сцената почти незабелязано и плахо се промъква Douglas Dare, който поставя начало на голямата вечер. Омагьосва ни с клавирните хармонии, които създава в перфектен унисон с текстовете на песните си. Разразява романтична вихрушка, в комбинация от страст, тъга, носталгия, обич и агресия на места. Артистичен музикант, който в ролята на подгряващ глас преди Fink се справя чудесно.

След известно количество алкохолен опиат, няколко цигари, стотици изговорени думи и десетки усмивки, отпратени към симпатичните непознати фигури - настъпва  моментът. Тогава, когато светлината се приглушава, усещаме ръцете си пляскащи, телата си топли – долепени едно до друго, и краката си устремени напред към сцената, проправяйки си път. Та кой не би желал да е на една педя човек или лакът брада от сцената?

Успях, добрах се до най-отпред! Залата потъва в тъмнина, която музикантите пробиват напористо и с усмивки, появявайки се на сцената.  Вокалистът и китарист Fin Greenall, басистът Guy Whittaker и Tim Thornton – на барабани, кахон и китара, са пред мен на сцената, и пред него, и пред всички нас – мечтателите, посветили нощта на музикалното пътешествие. Fink – специално за нас, в интимното пространство на Sofia Live Club. Нима има по-очарователен старт на втория месец от новата година?

Магията (ReelFeel) започва с песента "Pilgrim" (https://www.youtube.com/watch?v=dd8IGvbUQy8&index=9&list=PLmPcD-wiF4EZWXCtovU8eeJwvCnGPTiYj), последвана от "Warm Shadow" и "Sort of Revolution", а ние избухваме с еуфорично ръкопляскане!

Албумът "Hardbeliever" e записан набързо - за 17 дни, и голяма част от него – на живо, за да се улови вълшебството на музиката. За този диск са използвали всичко научено от предишния - "Perfect Darkness", който е наистина чудесен. Само че решават да го направят по-голям, по- шумен, по-смел и да разширят честотите като на голям екран. А продадените копия са повече от всички предишни албуми, което не значи, че е най добрият досега. Но е сигурно, че говори и стига до сенситивното възприятие на повече хора.

Британците изпълнявт стари и нови шедьоври, а на парчетата "Hard Believer" и "Shakespeare" всички пеем заедно.

Подаряват ти мелодичен звезден прах, с който бързо да изградиш вселената, в която искаш да се телепортираш. Поне за мъничко.  Гласът на Finn Greenall е толкова чист, дълбок и пронизващ тялото ти, че неусетно ставаш подвластен. Без белезници и не по принуда отлиташ с него в друго измерение, където всичко, освен музиката, е без значение.

Стоманените колони с прожектори върху тях образуват мъгла от меки преливащи цветове, в които се потапяш и изпадаш в космическо безвремие. И съзнаваш защо си тук – за да забравиш за гадния градски транспорт, препълнените кошчета за боклук по улиците, задълженията в учебното заведение и на работното място. Тук си, за да си подариш проникновена наслада от това, че съществуваш сега! A виновници са Fink и неговите хора.

Концертът прераства в акустично приключение, където място намира и любимото изпълнение на "Perfect Darkness".

A един от сюблимните моменти настъпва с музикалния психеделик  "This Is Тhe Thing" от албума "Distance And Time". Когато в пространството над нас сякаш се разнася ароматът на моментите, в които самотата ти носи удовлетворение… Toва е и съвършеният завършек на музикалното пътешествие.

Но пък е по-добре с "Fink", независимо какво правиш и къде се намираш.
Музикално пиршество за сетивата ни, предназначено за страстни ценители! Fink сътворяват музика с мощен сърце-туп-туп-туп-туп, музика, чиито вибрации гъделичкат с любов по тялото. Музика, която ти помага да виждаш и създаваш светлина. Вдъхновение, извисен дух, малко словесни изблици и много приказки, разказани с експериментална музика.

Fink - всичко, от което се нуждаем, за да е малко по-звездно отвътре!

Снимки на Петя Митрева - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички