Музеят на съзнанието отваря в ефира на програма Хоризонт довечера


Музеят на съзнанието отваря в ефира на програма Хоризонт довечера

3578

Dongle (периферно устройство за компютър) и Mongle (крада) са единствените две други думи, които се римуват със Shpongle, този странен хибрид на електронна среда и шамански прийоми със замразени цифри, който изстисква съзнанието и изпълзява отвъд вратите на възприятието. В постоянно търсене да намери друг чифт зарове, с които да предизвика съдбата, да измисли някакви нови трикове и багри, с които да надуе до безкрайност балона, изпълнен с причудливия и странен свят на халюцинациите, в градината на земните изкушения…

През 1996 година Simon Posford (известен още като Hallucinogen) и австралиецът Raja  Ram създават психеделичния даунтемпо или сайбиент проект Shpongle, станал едно от най-ярките явления в електронната музика.

Ето какво споделя Simon Posford: "Raja е човек със силно визуално начало, великолепен художник. Обикновено идва в студиото с готов визуален образ, който аз после прехвърлям на музикален език. Неговото въображение е невероятно вдъхновяващо, той намира теми дори в съобщенията за експериментите в CERN с големия адронен колайдер в Швейцария, за идеята за частици, сблъскващи се на висока скорост, за създаването на черни дупки и нови вселени, ето такива работи. Така например "The Epiphany Of Mrs  Kugla" от последния ни албум "Museum Оf Consciousness" съдържа историята на домоуправителя на къщата, в която Raja е живял през детските си години.

"И така, ние вече имаме визуалния образ – продължава Simon Posford – Тогава го карам да млъкне, Raja сяда на дивана и прави хиляди рисунки в своя скицник, докато аз съм пред компютъра и превеждам неговите образи в звуци. Всъщност програмирането, композирането и свиренето го правя аз, защото Raja не работи с компютър, той е вдъхновителят, нашата муза, която свири на флейта и пее в микрофона на различни езици, защото е същински полиглот".

"Ние просто искаме да дадем образ на това, което чуваме в главите си, и се опитваме да сътворим психеделично преживяване, но без наркотици. Затова се налага да навлезем дълбоко в душите и съзнанието си, за да извлечем тези образи и да намерим техен музикален изказ, което съвсем не е лесно. Можете да имате страхотни образи, но има да извървите дълъг път, докато се получи стойностно звучене, това е истинско предизвикателство", добавя Raja Ram.
 
"И така, в албума "Museum Оf Consciousness" ние ви каним на посещение в нашия замък на психиката, обагрен с различни настроения. Това е огромен замък с много стаи, някои са лъскави, тайнствени, други са по-мрачни или странни, всички обаче са наситени с психеделични изживявания. Вие може да мачкате звуците, да ги изкривите или да ги уеднаквите, а може също така да направите музикална скулптура, която ще ви се разкрие, когато влезете в нашия музей от звуци и багри", казва още музикантът.

"Museum Оf Consciousness", или "Музеят на съзнанието", ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 21 февруари, след новините от 21.00 часа.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички