Стохата обедини Перник на рождения си ден


Стохата обедини Перник на рождения си ден

5642

Големият благотворителен концерт в Перник, озаглавен Rock Your World, послучай 54-тия рожден ден на пернишкия музикант Стоян Стоянов, беше наистина прекрасен.

Позитивна енергия, добри вибрации, заредена публика, добър звук (Сашо Пигов) и осветление (фирма "Люстам") в спортна зала  "Борис Гюдеров", превърнаха над 4-часовия рок-маратон в подкрепа на Стохата, в абсолютен рок-ен-рол празник.

Благодарение на верни другари (музиканти и приятели), Стоян вече живее нов, по-добър живот, а бързата реакция на кмета на ПерникИван Иванов, заслужава бурни аплодисменти.

Историята на Стохата в няколко изречения:

Фамозен китарист  със звездна слава в началото на 90-те години на миналия век. Достигнал дори и до MTV. Свирил с Милена, Ера, Bad City и още кой ли не. После ... ужасяваща катастрофа. 93% инвалидност. Десетки операции. Жертва на имотната мафия. Останал без дом и принуден да спи по пейките на открито. А след това и "новото раждане" благодарение на десетки добри хора. Пълна промяна, много надежда и труд, та чак до този знаменателен рок-концерт на 24 февруари.

Като пряк участник в събитието под формата на рок-конферансие (ако си под 30 години, провери думата в Гугъл), предавам хронологията още от ранния следобед, когато в офиса на СМЕ с хубавите хора от Черно фередже чакаме Фънки да реши коя точно бас китара да понесе към култовия Перник. В цялата суматоха се стига и до лека драма, защото Ковачев си забравя тъмните очила и с джипа на Голям Тошо, сплескан в "сандвич" между Малък Тошо и Геша, поемам на едно изключително забавно "турне" по всички възможни бензиностанции в търсене на тъмни очила.

Значи, хора, който не се е возил с Черно фередже, просто никога няма да разбере за какъв купон става дума. Иначе очила така и не се откриват никъде, но пък Перник ни посреща с прекрасно време и някакви суперготини хора. Изчислявам, че по тези земи не съм стъпвал около ... 42 години.

В спортната зала кипи бясна подготовка. Продуцентът на целия проект Любомир СтаменовЛюстан реди нещата в завидно темпо. В бързи "чекове" се тестват D2, Б.Т.Р., Черно фередже, Конкурент и Звезди с Аналгин-ите. Организацията е подредена и ненатоварваща. Появява се и Стохата. Без брада, в безупречен рок-ен-рол вид. Всеки му се радва. Запознаваме се, а той на момента започва да ми обяснява как и къде точно в Америка, в момента Глен Хюз продава бас китари за развлечение. Помни всичко свързано с музиката. За времената с Ера, с Милена, за турнетата във Франция. Осъзнава положението си и го приема с блага усмивка.

Някъде след 17.40 часа пернишката зала започва да се пълни. Всички са на линия, само другата рожденичка Милена Славова закъснява. Пристигат и официалните гости в лицето на кмета, заместник-кметовете и секретаря на общината. Мисията им е изключително важна и вълнуваща в случая.

Точно в 18.10 часа по предварителен план откривам рок партито и отстъпвам оня микрофон с жълтото тиксо (Наско от Б.Т.Р. ми го препоръча) на инженер Иван Иванов, за да изпълни обещанието си от преди 2 месеца. Адски трогателен момент, Стоян излиза под шумни аплодисменти и кротко приема ключовете от новото си жилище, връчени му от кмета на Перник. Изгубеният живот на един 93% инвалид и гениален китарист започва наново. Време е за РОК!

Пернишкото блус-рок трио Strix  открива с огромен хъс и в рамките на 3 песни време убеждава публиката, че тази вечер в Перник ще се случи един епичен и безкрайно важен концерт.

Освен 9-те обявени в афиша групи има и още една сборна формация. Затова договорката е за по три изпълнения на банда. Тя, разбира се, не се спазва от всички, което е съвсем логично, защото коя публика би пуснала изпълнители от ранга на Б.Т.Р., D2, Кръпката и Конкурент без поне едно малко "бисче". Да не говорим, че кака ви Милена заби цели 6 парчета с оправданието, че били от "късите".

Всичко тече в бясно темпо. D2 правят акустичен мини-сет, а Дидо обикаля спортния терен и вдига трибуните на крака. Пернишката зала пее с цяло гърло още на 15-тата минута от началото на концерта и определено влизаме в партито без никакво приспособяване. Същото упражнение повтарят и Б.Т.Р., които канят за финал и Санеца, който пък прави смразяващ кавър на класиката "Sailing" от средата на 70-те години. (Между другото Санеца ми казва, че съм облечен като Гари Мур и Фил Линът във видеото към хита  "Out In The Fields" … знае, старото куче, знаеееее).

Изненадата на вечерта е появата на сборната формация Приятели на Стоян, включваща 10-12 от най-старите пернишки музиканти, не свирили от близо четвърт век. С тях е и Стоян, разбира се. А общата им песен "Обичай силно" се превърна моментално в химн на проявата. По-късно тя сложи и финал на този изключителен концерт.

В средата на партито се развихриха Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд. Не знам за вас, но аз за първи път видях адаша да играе някакъв блус-брейк денс на пода с хармоника в уста. Май правилно предвидих нещата, като обявих, че побелелият върховен вожд на блус бандата прави странни вуду-блус-ритуали с хармоника и китара. Отделно от това, лично на Кръпката беше обещано от кмета на Перник да стартира ежегоден голям рок фестивал там. Стискам палци!

Черно фередже дариха Стоян с тениска на вече култовата сатирична банда, а Фънки най-искрено призна на своя стар приятел, че го обича. После пък Емо Анчев от Конкурент успя да накара цялата спортна зала да се превърне в звездно небе от светещи мобилни телефони по време на баладата  "Мама".

Човекът със звездното име в множествено число – Звезди, наблегна на нови песни в своето кратко участие. Все пак Аналгин след броени дни (13 март) представят премиерно своя нов албум.

Астралната близначка на СтохатаМилена Славова, пристигна в целия си блясък малко преди финала, хем да обере всички хедлайнерски овации, хем да ме прибере до София след този епичен благотворителен спектакъл. Първата дама на българския рок е на точно половин песен (един текст) от финализиране на новия си албум. Първоначалният тираж ще е около 2 000 пробни бройки, така че бъдете нащрек съвсем скоро!

С пернишки рок започнахме шоуто, с пернишки рок и го завършихме. Аз лично никога не бях гледал на живо легендарната група от Перник, наречена Bad City и сформирана от Стоян през далечната 1992. И да ви кажа, отвяха ми главата. Пълен респект. Много, ама много ми харесаха! Самочувствие, сработеност, сценично присъствие, хъс, темпо ... банда-страхотия. За финал поканиха Стохата да повърти сола върху "Satisfaction" на Стоунс, а пък най за финал Приятелите на Стоян повториха химна "Обичай силно"!

Благодаря ти, Перник, за страхотната вечер!

Честит нов живот на Стоян! Поклон пред приятелите му!

До нови срещи ... скоро!

P.S. Фънки не си намери черни очила! Остава си на Черно фередже!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички